Oro för att ebola ska sprida sig
I östra Kongo-Kinshasa fortsätter ebola att sprida sig. Hittills har minst 189 personer dött i epidemin, vilket gör utbrottet till det värsta i landets historia.
Det tionde utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa bekräftades officiellt i augusti. Hittills har 412 personer rapporterats som insjuknade. Av dem är 365 fall bekräftade, enligt landets hälsoministerium.
Av de som har avlidit har 189 fall bekräftats och ytterligare 47 misstänks ha dött av sjukdomen.
Organisationen Läkare utan gränser har idag ungefär 100 medarbetare på plats som arbetar med ebolautbrottet i de krigsdrabbade landsdelarna Nordkivu och Ituri.
Vårdfokus har tidigare rapporterat om den svenska sjuksköterskan Anneli Eriksson som varit där och arbetat på en behandlingsenhet och utbildar sjukvårdspersonal på olika sjukhus och vårdcentraler. Läs mer här.
Gränsen till Rwanda
Den tionde ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa är hittills den värsta och visar ännu inga tecken på att bromsa in. Än så länge är provinshuvudstaden fredad, men risken är överhängande att den sprider sig dit.
De flesta fallen har konstaterats runt Beni, men finns en oro för att ebolan ska sprida sig till provinshuvudstaden Goma, 30 mil söderut på gränsen till Rwanda enligt Sveriges Radios utsände på plats.
Hittills har över 30 misstänkta fall gått igenom centret i Goma, samtliga har hittills testats negativt.
I det aktuella utbrottet har 120 drabbade överlevt sjukdomen.
Botemedel saknas
Ebola är en blödarfeber, som smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor, som saliv, blod, nysningar och hosta. Viruset kan överföras vid kontakt med döda kroppar i samband med begravning.
Det händer också att människor smittas av djur som infekterats. Var viruset är gömt mellan de utbrott som inträffat är inte klart. Fladdermöss anses vara bärare av viruset.
Det finns idag ingen behandling mot ebola. Det pågår försök att ta fram ett vaccin och flera varianter har testats.
Världshälsoorganisationen, WHO, arbetar med kongolesiska myndigheter och Läkare utan gränser med en studie och testar ett vaccin på frivilliga.
År 2014 klassade WHO det då pågående utbrottet i Guinea, Sierra Leone och Liberia som ett internationellt hot mot människors hälsa.
Under våren och försommaren 2016 deklarerades länderna, ett i taget, fria från ebola. Då hade 28 616 personer insjuknat och 11 310 personer dött, framför allt i de ovanstående länderna.