Allt fler barnmorskeledda abortmottagningar öppnas

Allt fler barnmorskeledda abortmottagningar öppnas
Barnmorskan Christina Sundbeck gör vaginala ultraljud för att avgöra längden på graviditeten inför en abort. Foto: Marie Ullnert

30 barnmorskor har gått utbildning i ultraljud och är redo att leda abortmottagningar.

Christina Sundbeck på Angereds närsjukhus i Göteborg står i startgroparna. Abortmottagningen där hon arbetar ska tack vare henne bli barnmorskeledd.

Tidigare träffade alltid patienterna en gynekolog först och gjorde då ett ultraljud, tog klamydiatest och blev palperad på livmoder och äggstockar. Undersökningen görs för att noggrant avgöra hur långt gången graviditeten är. Sedan gick patienten över till barnmorskans rum för att mäta blodtryck och blodvärde och få både preventivmedels- och abortrådgivning.

Gått utbildning

Nu kommer patienterna till en barnmorskeledd abortmottagning. Där tar barnmorskan hand om hela besöket. Christina Sundbeck har gått en utbildning och blivit certifierad att göra vaginala ultraljud.

– Det är en fördel för patienten att bara behöva träffa en person. Det är lugnt och tryggt. Forskning visar att många patienter som ska genomgå abort har posttraumatiska stressymtom. Jag kontrollerar graviditetslängden och jämför med sista mensen. Om allt stämmer ordinerar jag själv läkemedel för en medicinsk abort. Det finns tydliga riktlinjer för när jag behöver rådgöra med en gynekolog.

Brist på gynekologer

Allt började med en diskussion om bristen på gynekologer. Christina Sundbeck och verksamhetschefen försökte hitta lösningar för att belastningen på läkarna skulle minska. Det slutade med att Christina Sundbeck fick en ny kompetens och ett rejält utökat ansvarsområde.

– Vi försöker vara innovativa och se möjligheter. Det är roligt att få starta upp det här, jag är stolt att ha klarat utbildningen. Jag har bara fått positiva reaktioner från gynekologerna här, men på andra ställen kanske de skulle ha reagerat negativt om en barnmorska tog över traditionella läkaruppgifter.

För Christina Sundbeck är själva mötet med patienten fortfarande det viktigaste. Mottagningen har mycket goda resultat, de allra flesta kommer på sitt återbesök och få behöver göra fler aborter.

Ringer upp patienten

– Vi ringer upp patienterna hemma också den dag de gör den medicinska aborten och blödningen kommer igång. Vi försöker stötta och svara på frågor. Sedan tar vi alla chanser att tala om preventivmedel, vi försöker hitta ett som kvinnan trivs med, för då fortsätter hon använda det. Jag sätter in både p-stavar och kopparspiraler.

Nu är det bara lönen som ska anpassas till den nya spetskompetensen. Christina Sundbeck hoppas på ett rejält lyft.

– Jag tar på mig gynekologuppgifter och ett ökat ansvar. Jag vet att jag kommer att spara in mycket pengar åt kliniken, säger hon.

Fakta

Det finns sedan tidigare barnmorskeledda abortmottagningar i Linköping och i Stockholm. Nu öppnar fler i landet efter att runt 30 barnmorskor har gått utbildningen "Ultraljudsdiagnostik inom abortvård ". Utbildning och certifiering utfördes av Svensk förening för obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet 2013.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida