42 000 – en rimlig slutlön för sjuksköterskor

42 000 – en rimlig slutlön för sjuksköterskor
Norrbotten vill sätta fokus på löneutveckling. Arkivbild: Colourbox

För att få landstinget att följa löneavtalet och få till den lönekarriär som utlovas har Vårdförbundet i Norrbotten börjat prata siffror igen.

16 december 2014

– Vi har ett jättebra löneavtal där det står att du ska värderas efter kunskap, kompetens och erfarenhet. Men trots att det står så tydligt så fungerar det inte. Därför var vi tvungna att sätta en siffra, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet Norrbotten.

Krav inför nästa år

Det är under diskussionerna med landstinget om nästa års löneöversyn som Vårdförbundet i Norrbotten förtydligat sina krav på att medlemmarna måste få en bättre löneutveckling. Ingångslönen har på senare tid höjts till 24 500 i landstinget, men enligt Erica Ohlsson fastnar många sjuksköterskor på den nivån under flera år. Och normallönen för en sjuksköterska som i dag går i pension är mellan 30 000 och 33 000 kronor i månaden.   

Hon har därför krävt att nyutexaminerade som tillsvidareanställs ska få en lön på 27 000 och att löneutvecklingen där efter ska vara minst 15 000 fram till pension. Det skulle innebära slutlöner på omkring 42 000 kronor i månaden för allmänutbildade sjuksköterskor.

Risk med siffror

– Vi har egentligen sagt att vi inte ska behöva ha siffror i våra avtal. Det finns en risk med det, eftersom arbetsgivaren tyvärr ofta läser ”minst” som ”max”. Men vi kände ett behov av att vara tydliga, förklarar Erica Ohlsson.

Problemet, som hon ser det, är att arbetsgivarsidan inte följer det sifferlösa avtalet som trycker på att medarbetarnas bidrag på arbetsplatsen, kunskap och kompetens ska synas på lönen.

Att det nästan är omöjligt för Vårdförbundets offentliganställda medlemmar att göra lönekarriär, det visade även Vårdfokus granskning i senaste numret.

Ser inte problemet

Men detta håller inte landstinget i Norrbotten med om, som tycker att lönesättningen visst är individuell och att det finns ett lönespann. Att ge alla som tillsvidareanställs minst 27 000 i månaden har landstinget sagt blankt nej till och hur stort utrymmet blir till löneökningar under nästa år är fortfarande oklart.

Erica Ohlsson är besviken och tycker att landstinget gör sig själv en otjänst.

– Enligt vårt gemensamma avtal, som vi båda bär ansvar för, ska vi värderas utifrån den kunskap och kompetens vi har. Om inte arbetsgivaren gör detta så kommer de inte att kunna rekrytera i framtiden. Vår kunskap måste få kosta.

Allt om lön

Nu i december kommer Vårdförbundet att ta ställning till om löneavtalet med Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska sägas upp eller förlängas. Här hittar du allt vi skrivit om lön under hösten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida