Rekrytering

Här får du 5 000 kronor om du värvar en sjuksköterska

Här får du 5 000 kronor om du värvar en sjuksköterska
Bonus har blivit ett sätt för Landskrona kommun att hitta nya sjuksköterskor. Arkivbild: Mostphotos.

I Landskrona kommun lockas sjuksköterskor till fasta tjänster - genom en bonus till den medarbetare som lyckas hitta en ny kollega.

Som så många andra brottas Landskrona kommun med att få ihop sjuksköterskebemanningen. För ungefär fyra år sedan hade den kommunala vården flera vakanser, men väldigt få sökande till tjänsterna. Då lanserade en av cheferna en ny idé, att den medarbetare som tipsar en vän, tidigare kollega eller släktning om att söka jobb får en engångsbonus på 5 000 kronor.

– Det kändes lite ovanligt, men vi hade inget att förlora på att testa, berättar Margareta Seglert som är enhetschef för sjuksköterskeorganisationen inom Landskrona kommun.

Hon berättar att bonussystemet fallit ganska väl ut. Nästan varje år har de lyckats rekrytera några sjuksköterskor till fasta tjänster på det här sättet.

Vilka reaktioner har ni fått från medarbetarna?

– De har enbart varit positiva. Sjuksköterskorna är måna om att få kollegor som täcker upp, så de vill gärna hjälpa till. Det är också de som bäst kan beskriva hur arbetet fungerar, så det har varit bra.

Fast tjänst = bonus

Pengarna delas ut till medarbetaren efter att den nya sjuksköterskan skrivit på för en fast tjänst.

Maria Ivansson, förtroendevald för Vårdförbundet, har inte fått några klagomål från medlemmar gällande bonusen.

– Det har snarare varit ett sätt att få hit tidigare kollegor som alla trivts att arbeta med. Det har varit uppskattat, säger hon.

Ser du några risker med bonusen?

– Nej, egentligen inte. Pengen går ju utöver den vanliga lönerevisionen och är inget som påverkar våra löner. Men över lag är vi missnöjda med hur politiker prioriterar i budgeten när det gäller våra löner, berättar Maria Ivansson.

Många luckor i sommar

Efter ett tufft år med pandemin har flera äldre sjuksköterskor nu valt att gå i pension och några andra har sökt vidareutbildning eller andra jobb. I våras såg det därför mörkt ut på bemanningsfronten igen.

Med hjälp av bonusen har kommunen nu anställt en sjuksköterska och har eventuellt flera på gång in. De övriga har rekryterats via annonser och andra kontakter.

– Men de nya sjuksköterskorna kommer inte att börja förrän efter semestern. Denna sommar blir den tuffaste på länge. Vi har flera luckor och jag är orolig för att belastningen kommer att köra slut på medlemmar som redan har ett större patientunderlag under semesterperioderna, säger Maria Ivansson.

Hon tror att det kan att få konsekvenser för sjuksköterskornas arbetsmiljö.

– Förhoppningsvis kommer det inte att påverka patienterna, men risken för misstag är ju större vid hög arbetsbelastning. Jag hoppas att man är rädd om personalen så att inte fler slutar till hösten då det äntligen ser ut att ljusna lite, säger hon.

Kommunen har ansökt om att få upphandla bemanningssjuksköterskor, men har inte ännu inte fått besked om det blir godkänt.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida