strejk i finland

Finska sjuksköterskor hotar med massuppsägning

Finska sjuksköterskor hotar med massuppsägning
Foto: Getty Images.

Hot om lag om begränsad strejkrätt fick Finlands sjuksköterskor att avblåsa en ny strejkomgång. Men striden är inte över. Nu planerar facken för massuppsägning. "Vi gör anmälningar om hotad patientsäkerhet hela tiden", säger sjuksköterskan Teija Schröder.

Regeringens hot om att genom en patientsäkerhetslag begränsa strejkrätten fick de båda fackförbunden Tehy och Super i Finland att dra öronen åt sig och avblåsa den andra omgången av sjuksköterskestrejken, som skulle startat den 20 april.

Något som i sin tur fick den ansvariga familje- och omsorgsministern Aki Lindén (SDP) att inte gå vidare med lagen.

Teija Schröder, sjuksköterska vid ett barnsjukhus i Helsingfors, tycker att fackförbunden gjorde rätt i att avblåsa strejken.

– Annars hade vi ändå tvingats till jobbet och fått någon form av straff, kanske snuvats på pengar, eftersom strejken hade blivit olaglig, säger hon till Vårdfokus.

Nu är hon tillbaka i arbetet, även om det denna gång är med restriktioner från facken om att inte få göra övertidsarbete eller skiftbyten.

– Situationen på jobbet är ändå hemsk. Vi är alldeles för få, och måste hela tiden göra anmälningar om hot mot patientsäkerheten, berättar Teija Schröder för Vårdfokus.

Kräver 3,6 procents ökning per år

Den 1 april gick 25 000 vårdanställda i Finland ut i strejk. Detta till följd av sammanbrutna förhandlingar mellan parterna – fackförbunden Tehy och Super respektive Finlands sjukvårdsdistrikt.

Snittlönen för en sjuksköterska i Finland ligger mellan 2 576 och 3 613 euro. Facken kräver nu en höjning på 3,6 procent per år.

Men sjuksköterskornas strid för bättre arbetsmiljö och högre löner är långtifrån över.

I dag måndag förbereder de båda facken strängare åtgärder i form av massuppsägningar. Det handlar i så fall om ett kollektivt beslut som var och en får förhålla sig till. Teija Schröder är tveklöst beredd att säga upp sig om dagens diskussion i fackförbunden landar i ett sådant beslut.

– Absolut. Vad annat kan vi göra? Det är rätt väg att gå för att visa allvaret i situationen, säger hon.

En massuppsägning skulle innebära en enorm kris i hela den offentliga vården, konstaterar hon, men påpekar att sjuksköterskor under många år försökt få arbetsgivaren att förstå, utan att de har lyssnat.

– Stämningen mellan arbetsgivare och arbetstagare är väldigt inflammerad just nu, säger Teija Schröder.

Fakta: Avblåst strejk

Den 19 april meddelade de två fackförbunden Tehy och Super att strejken bland sjuksköterskor i Finland är avblåst. Med tanke på den nya så kallade patientsäkerhetslag som regeringen planerade införa och som skulle begränsa strejkrätten, var det enligt facken ingen idé.

Strejken skulle omfattat 40 000 anställda i 13 av Finlands sjukvårdsområden.

Eftersom strejken avblåstes, beslöt den ansvariga familje- och omsorgsministern Aki Lindén (SDP) att inte gå vidare med den patientsäkerhetslag som regeringen planerade införa för att stoppa strejken.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida