Covidvaccin

Åke Larsson är i mål – har gett över 10 000 sprutor

Åke Larsson är i mål – har gett över 10 000 sprutor
Åke Larsson tävlar med sig själv i det mesta - så också när han vaccinerar. Bild: Per Landfors

Åke Larsson är tävlingsmänniska ut i sprutspetsarna. Från start till mål har han hållit ett högt – men säkert – tempo. Nu har han gett över 10 000 doser covidvaccin. Flest i hela Västerbotten.

Det är sällan Åke Larsson sätter sig ner under ett arbetspass som vaccinerande sjuksköterska. Han är vältränad och gillar att hålla igång jämt. Därför har han setts nästan studsa runt på Noliamässan i Umeå det senaste halvåret.

– Redan från starten i mars satte jag upp ett personligt mål på att vaccinera 10 000 personer. Jag är en sådan tävlingsmänniska att sådana mål sporrar mig. Men jag tävlar bara med mig själv, det här är ju lite en rolig grej, inte för att tävla med andra duktiga sjuksköterskor, säger han.

Tävlat i orientering och skidåkning

Tidigare i livet tävlade han både i orientering och skidåkning. Hans tävlingspersonlighet tror han har formats av ett liv som tvilling. Han och brorsan har alltid kämpat, tillsammans och mot varandra. Än i dag löptränar de ihop flera gångar i veckan.

– Ja, men på just det här området får man säga att jag vann över brorsan. Han är undersköterska och har inte vaccinerat.

Åke Larsson är utbildad sjuksköterska. Men han hade sedan länge lämnat vården. På 90-talet arbetade han på neonatalen, men eftersom även hans fru är sjuksköterska och de hade arbetspass dygnet runt, fick de allt svårare att få till livspusslet. Då startade Åke Larsson i stället ett företag inom klädes- och presentbranschen. Det har genom åren blivit framgångsrikt och han kom inte tillbaka till vården – förrän under pandemin.

Dags att komma tillbaka till vården

När massvaccinationen skulle öppnas på Noliamässan var hans fru involverad och engagerad.

– Då kände jag att det var dags att kliva i sjuksköterskerollen igen. Jag hade varit så berörd av alla äldre som inte vågat sig ut och levt så isolerat hela pandemin, och andra som fått livet begränsat. Nu hade vi äntligen en möjlighet att lösa situationen och då ville jag bidra.

Han har arbetat tre dagar i veckan och gett både Astra Zenecas vaccin och Pfizer.

– Jag kände mig säker redan från start. Jag hade omvårdnaden i blodet. Sedan har jag arbetat upp rutin, blivit proffsigare och snabbare allt eftersom.

Han är lycklig över att ha fått vara med och bidra.

– Det har hänt att äldre personer gråtit av lycka i båset. Jag har blivit så laddad att fortsätta. Tillsammans har vi ju räddat många liv, faktiskt.

Andra har blandat vaccinet

En orsak till att han hunnit vaccinera så många är att han inte arbetat med beredning, blandning och förberedelser, utan bara med själva stickandet.

För några veckor sedan, inför att Nolia skulle stänga vaccinationcentrumet, kontaktade Åke Larsson regionen för att se om han nått sitt mål. De kunde söka på hans signatur, och det visade sig att han nått målet, och dessutom var den sjuksköterska som vaccinerat flest i regionen.

Innan Nolia stängde dörrarna hann han upp i över 11 000 vaccinerade. Åke Larsson poängterar att han är mycket noggrann med säkerhet och stickteknik.

– Visst är jag vältränad och sätter mig sällan ned. Men det här är ju bara en rolig tävling med mig själv. Den stora anledningen att jag vaccinerat många är den fantastiska logistiken runt omkring, och den har inte jag skött. Det är ledningen, läkarna, vaccinatörerna och värdarna tillsammans. Vissa sjuksköterskor, som min fru, har berett mycket vaccin, så att till exempel jag kunnat ge det.

Och än är det inte färdigräknat. Åke Larsson fortsätter att arbeta som vaccinerande sjuksköterska under hösten. Nu vaccinerar han vid Umeå universitets campus, sedan ska han börja med ungdomar mellan 12 och 15 år och efter det är det dags att ge äldre en tredje dos.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida