Utredda fall

Ambulanspersonal kritiseras – misstog höftfraktur för knäskada

Ambulanspersonal kritiseras – misstog höftfraktur för knäskada
Ambulanspersonalen ifrågasatte uppgiften att patienten trillat ur rullstolen. Foto: Most Photos.

Sjuksköterskorna i ambulansen misstog en höftfraktur för en knäskada och lät patienten vänta i flera timmar på sjuktransport. Nu kritiseras de för bristande yrkesutövning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

72-åringen hittades på golvet på äldreboendet där hon vistats sedan en stroke ett halvår tidigare. Enligt anmälaren var patienten kallsvettig och visade tecken på svår smärta efter ett fall från rullstolen.

Personalen tillkallade ambulans, bemannad med en ambulanssjuksköterska och en sjuksköterska, som undersökte kvinnan och konstaterade att ena knäet var svullet och att hon hade svårt att belasta det skadade benet. Läget ansågs inte akut och en sjuktransport beställdes, ett beslut som tjänstgörande sjuksköterska på boendet motsatte sig.

När patienten så småningom anlände till sjukhus konstaterades höftfraktur som opererades.

Undermålig undersökning

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ambulanspersonalens agerande och journalföring. Utifrån patientens symptom skulle en ”vidare” undersökning gjorts och patienten borde genast ha transporterats till sjukhus för vård och behandling. Ivo anser inte att kraven i patientsäkerhetslagen följts:

”Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet och att man själv är ansvarig för hur man utför sina arbetsuppgifter”, skriver tillsynsmyndigheten i sitt beslut.

Enligt Ivo framgår det inte av ambulansjournalen hur patienten undersökts för att en höftfraktur ska ha kunnat uteslutas. Sjuksköterskorna som arbetade i ambulansen anser däremot att det är underförstått att en korrekt undersökning genomförts om det står att ”höftfraktur ej misstänks” och hävdar att felet snarare handlar om ”slarvig journalföring” än om bristande vårdinsats. De ifrågasätter också uppgiften om att patienten ramlat.

Medger misstaget

Ambulansöverläkaren stödjer efter genomgång av journal och samtal med sjuksköterskorna Ivo:s bedömning att ett misstag begåtts. Patienten borde ha transporterats akut till sjukhus.

Ivo konstaterar i sitt beslut att de båda sjuksköterskorna brustit i sin yrkesutövning. Vårdgivaren som de arbetar för har inte längre något uppdrag i den aktuella regionen, men Ivo kräver att företaget beaktar beslutet i det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid övriga verksamheter.

Konsekvensen för patienten blev flera timmars väntan på sjuktransport. Enligt anmälaren har traumat som patienten utsattes för i samband med smärtan lett till längre rehabiliteringstid.

Händelsen inträffade i december 2020.

utredda fall

  • Artikeln bygger på underlag från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
  • Underlaget är framtaget av Nyhetsbyrån Siren.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida