Anders lever — mot alla odds

Anders lever — mot alla odds

Efter att ha drabbats av spritt malignt melanom med meta­staser i tunntarm och hjärna, är Anders Hedin en av de första som fått testa en ny typ av behandling — som bygger på patientens egna tumöraktiva lymfocyter.???

5 maj 2010

Var hämtar du kraft ifrån för att klara alla motgångar och återfall?

— Först och främst från mina tonåriga grabbar, även om de ibland kanske tycker att min sjukdom tar lite väl mycket plats. Sedan styrketränar jag tre gånger i veckan med en kanske barnslig förhoppning om att om jag låter min kropp jobba hårt med att bygga på gymmet, så hinner tumörerna inte med att ta över… Och så har jag kunnat fortsätta med både författandet och musiken, något som jag är oerhört tacksam för. ??

Vad är jobbigast med lymfocytbehandlingen??

— Jag har fått elva behandlingar — lymfocyttransfusioner — och det jobbigaste är väl att det bara finns material för ytterligare en behandling, sedan är det ”tomt i syltburken”. Förhoppningen är nu att de lymfocyter jag fått via infusion ska ligga latenta för att kunna aktiveras vid eventuella framtida tumörangrepp — ungefär som ett vaccin. ??

Hur mår du i dag??

— Det går lite upp och ned, kanske är det oron som är värst. Men jag vill verkligen tacka all vårdpersonal som jag mött under min sjukdomstid. Deras omtanke och omsorg har varit till enorm hjälp — jag skulle vilja säga livs­avgörande.?

Den som vill stifta mer bekantskap med Anders Hedin och hans osannolika sjukdomshistoria, kan gå in på Gothia förlags hemsida under Personligt, där det finns diverse länkar: www.gothiaforlag.se/se/om?gothia/gothia?personligt . P S-K??

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida