Självupplevt

Självupplevt

Att överleva. Anders Hedin. Gothia 2010, www.gothiaforlag.se, ISBN 978-91-7205-689-3??

Sex månader. Det var prognosen för överlevnad när Anders Hedin 2004 fick veta att det maligna melanom som bortopererats hösten 1993 hade spridit sig till tunntarmen. I det läget kändes det inte svårt att ta alla chanser och testa alternativa behandlingar för att förbättra utsikten till överlevnad. Han fick höra talas om en ny metod, utarbetad av läkarna Magnus Thörn och Ola Winqvist, där man tar lymfocyter från området runt patientens egen tumörvävnad och odlar dem i laboratorium. Efter några veckor transfunderas lymfocyterna tillbaka till patienten där de angriper tumörcellerna.?

När Magnus Thörn var positiv till att testa denna behandling på Anders kändes framtiden lite ljusare, och framför allt: möjlig. Problemet var bara att man inte hade sparat någon tumörvävnad från tarmoperationen, utan måste invänta nästa eventuella utbrott av metastaser för att få lymfocyter till odling. Så när en tumör i hjärnan upptäcktes på Anders blev det både en skräckupplevelse och en chans att testa behandlingen.?

Nu, sex år senare, ser Anders Hedin till att njuta av varje dag som en underbar bonus. Hans nyutgivna bok med berättelsen från sjukdomstiden kan ses som både information och tröst till drabbade, att man kan ha tur. Alla följer inte den cancerstatistik som på papperet kan verka så nattsvart. P S-K

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida