”Att få leda och förändra är det som driver mig”

”Att få leda och förändra är det som driver mig”
Florence Eddyson Hägg.

FLORENCE EDDYSON HÄGG, 61
Psykiatridirektör Region Kalmar

— Det är på gott och ont att ha ett namn som sticker ut. Men när jag gick i skolan reagerade klasskompisarna mer på mitt efternamn, Eddyson. Det lät precis som Edison, en av historiens mest berömda uppfinnare.

Har ditt förnamn betytt något för ditt val av yrke?

— Nej, inte alls. Det som avgjorde var att när vi skulle ut och praktisera i yrkeslivet i åttonde klass hamnade jag på en vårdavdelning. Jag fick ett jättefint bemötande som gjorde att jag redan då bestämde mig för att jag ville arbeta inom vården och så småningom blev jag sjuksköterska. Jag tror att det första mötet med arbetslivet när man är ung kan vara väldigt avgörande.

— Ett vänligt bemötande och omhändertagande är viktigt om vi vill kunna rekrytera ungdomar till vården i framtiden.

Vad har du arbetat med som sjuksköterska?

— Jag är vidareutbildad både inom intensivvård och anestesi och har arbetat inom de områdena. Men större delen av mitt yrkesliv har jag varit chef. Just det här att få leda och förändra och förbättra vården är något som driver mig.

Hur ser du på sjuksköterskans roll i dag jämfört med tidigare?

— Den har säkerligen förändrats, både till det bättre och kanske lite till det sämre. Jag får en känsla av att vi kanske inte har lika självständiga sjuksköterskor som vågar lika mycket i dag som tidigare. Frågan är om det är rädslan för att göra fel som gör att man hellre låter andra ta ansvar? Förut när man kom ut i arbetslivet som ny sjuksköterska tvingades man in i jättesvåra situationer, men så skulle vi inte göra i dag. Vi satsar mer på introduktion och inskolning, men ändå får jag en känsla av att man är räddare.

— Det som är bra är att sjuksköterskans viktiga roll uppmärksammas mycket mer i dag. Inte minst nu i pandemitider uppvärderas all sjukvårdspersonal på ett helt annat sätt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida