Musikhjälpen

”Att se ett barn skratta eller leka vägde upp för allt det svåra”

”Att se ett barn skratta eller leka vägde upp för allt det svåra”
Barnsjuksköterskan Jonna Bild arbetade sex månader på ett barnsjukhus i Sydsudan, I vanliga fall har hon en delad tjänst mellan barnakuten i Växjö och en barnavårdscentral i Alvesta. Foto: Privat.

Under onsdagen tar barnsjuksköterskan Jonna Bild plats i Musikhjälpens glasbur på Kärlekens torg i Växjö. I direktsändning kommer hon berätta om sitt arbete på barnsjukhuset i Aweil i Sydsudan - ett uppdrag som förändrade henne i grunden.

Den här veckan har Stortorget i Växjö bytt namn till Kärlekens torg. Här arrangeras Musikhjälpen och årets tema är ”Inget ska behöva dö av hunger”. Utöver artister som Hooja, Benjamin Ingrosso och Ellen Krauss kommer personal från Läkare utan gränser att besöka glasburen. En av dem är barnsjuksköterskan Jonna Bild som till vardags arbetar på barnakuten vid Centrallasarettet i Växjö och på en barnavårdscentral i Alvesta.

Musikhjälpen 2023

En decembervecka om året arrangeras Musikhjälpen i Sverige.

Tre kända programledare blir inlåsta i en glasbur på ett torg för att sända radio och tv dygnet runt i 144 timmar tillsammans med liveartister och publiken på plats och ute i landet.

Årets tema är "Ingen ska behöva dö av hunger" och riktar fokus på den hungerkris som just nu pågår och som är den värsta i modern tid. Upp till 783 miljoner människor är drabbade av hunger och över 40 miljoner lever på gränsen till svält. 

Nästan hälften av alla dödsfall bland barn under fem år beror på undernäring.

I år är det Oscar Zia, Linnea Wikland och Sofia Dalén som leder programmet från glasburen i Växjö.

Musikhjälpen görs av P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen sedan 2008.

Jonna Bild har nyligen kommit hem från sitt första utlandsuppdrag för Läkare utan gränser. I sex månader arbetade hon på ett stort barnsjukhus i staden Aweil i Sydsudan. Landet är ett av världens fattigaste och befolkningen har sällan råd att köpa tillräckligt med mat. Barnen Jonna Bild träffade var ofta undernärda och hade vitaminbrist.

– Jag såg 7-åringar som vägde tio kilo. De fick börja med en särskild sorts mjölk och sedan proteinberikat jordnötssmör, berättar Jonna Bild för Vårdfokus.

Långa dagar på sjukhuset

Som så kallad Clinical support nurse fick Jonna Bild bland annat stötta personalen på plats, hålla i utbildningar och ta hand om de sjuka barnen.

– Sjukhuset har plats för 180 barn, men ibland kunde det vara 300 patienter inlagda. En dag hade tre sjuksköterskor ansvar för 130 patienter, så det fanns alltid mycket att göra. Jag hjälpte till på alla olika avdelningar, satte pvk:er, lekte med barnen och försökte vara ett stöd för personalen.

Jonna Bild förväntades vara på sjukhuset mellan klockan 8 till 17 måndag till fredag, men stannade ofta kvar längre på kvällarna och gick även in på helgerna.

– Det var ju därför jag var där och det fanns inte heller så mycket annat att göra.

Läkare utan gränser har stöttat barnsjukhuset i Aweil 15 år. Där finns avdelningar för brännskador, medicin, kirurgi, neonatalvård och förlossningsvård. På gården utanför står ett tält som fungerar som infektionsmottagning.

Vanliga diagnoser bland barnen är infektioner, som malaria och stelkramp. Sjukdomar som Jonna Bild aldrig kommit i kontakt med tidigare.

– Det var hemskt att se hur sjuka barnen blev av malaria. De krampade, hade hög feber och blodbrist. Ofta kom de in för sent till sjukhuset och det var inte alla som klarade sig. Avstånden är långa och föräldrarna kunde få gå fem, sex timmar med sina sjuka barn för att komma till sjukhuset.

Jonna Bild arbetade tillsammans med den lokalanställda personalen på sjukhuset. Hon är imponerad av hur kompetenta alla var och att de, trots begränsade resurser, kunde göra så mycket.

– Vi jobbade väldigt tätt tillsammans och flera av dem har jag kontakt med dagligen nu. Jag längtar tillbaka dit och hoppas kunna återvända dit snart.

Starka intryck

Trots allt det tuffa Jonna Bild fick uppleva är det värmen och generositeten bland människorna som är det starkaste intrycket från tiden i Sydsudan.

– Hur lite de än hade så såg alla till att dela med sig. Det var otroligt! Att få se barnen skratta eller leka vägde upp för allt det svåra.

I framtiden hoppas Jonna Bild kunna göra mer för barnen i Aweil. Tillsammans med en fysioterapeut som Jonna Bild träffade på plats har hon startat en egen organisation, The Aweil dream. De har börjat med insamlingen och målet att bygga en skola i staden eftersom bara 30 procent av barnen går i skolan.

Hur var det att komma tillbaka till jobbet i Sverige?

– Det kändes så konstigt, allt var precis som vanligt här samtidigt som jag är en helt annan människa. Vi lever i ett överflöd här, det är tydligt för mig nu.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida