Musikhjälpen

Kollegor med hjärta för musiken

Kollegor med hjärta för musiken
Trapptoner består av läkarna Jan Thollander och Sven Lagerberg, gitarr, och sjuksköterskan Matilda Bräck på sång. Foto: Anders Lind.

Från Ryhovs katakomber, korridorer och trapphus sprider en sjuksköterska och två läkare värme och glädje med finstämda gitarrtoner. Men helst spelar de på fritiden, berättar sångerskan Matilda Bräck.

Ni har jobbat ihop i tio år på kardiologen. Hur kommer det sig att ni även spelar musik tillsammans?

– Vi startade redan när jag började här 2013, och har uppträtt på olika sammankomster som har med jobbet att göra. Det är kul att ha ett fritidsintresse tillsammans med kollegorna. Under pandemin fick vi inte träffas och repetera hemma, så då sågs vi på sjukhuset efter jobbet. Eftersom vi inte kunde ha publik bestämde vi oss för att spela in en låt och lägga upp på Instagram, lite för att peppa alla som slet så hårt. Vi satte oss i en trappa och ställde upp mobilen. Det var så bandnamnet kom till.

Sedan dess har ni lagt upp massor av klipp i olika miljöer på sjukhuset. Hur hittar ni inspelningsplatserna?

– Sven, en av gitarristerna, började sin karriär som vaktmästare på Ryhov innan han blev läkare. Då gick han runt och visslade i korridorerna och imponerades av akustiken. ”Här skulle man spela musik”, tänkte han. Sven kan varenda vrå!

Var är akustiken bäst?

– I den gula trappan utanför infektionsavdelningen, där vi spelade in vår första låt.

Var på sjukhuset tycker du bäst om att sjunga?

– I en korridor där de byggt ett glastak som ser ut som en diamant. Det är väldigt vackert och bra ljud. Förra året framförde vi vår julsång där.

Hur hittar ni tiden att spela när ni jobbar?

– Oftast blir det när vi har jobbat klart. Det är ganska mycket folk som springer i trappor och korridorer på dagarna. I katakomberna är det fullt ös med matvagnar och annat som låter. Men det är inte så lätt att hitta tid. Senast blev det väldigt stressigt. Jag skulle precis gå och behövde hinna till hämtning på förskolan och Jan hade en patient. ”Jag kan om tio minuter”, sa han. Så riggade vi upp kameran och körde låten två gånger.

Ibland har ni gästartister från sjukhuset. Det verkar vara en musikalisk arbetsplats?

– Ja, det är mycket musik i hela Jönköping! Faith Kakembo, som är narkossjuksköterska här, har gästat oss två gånger. Och musikalartisten Matilda Ambré. Vi kände varandra och sjöng ihop i högstadiet. Sedan träffades vi igen när hon var patient på avdelningen där jag jobbade, och där hennes mamma var min chef. Vi lovade varandra att sjunga igen när hon blev frisk och det gjorde vi. I dag mår hon bra.

Vad har du själv för musikbakgrund?

– Jag gick estetiskt program på gymnasiet med sång som huvudinstrument. Sedan började jag på en musikallinje, men jag tyckte att det var för mycket teater och dans och bytte till sjuksköterskeutbildningen. Både min syster och min mamma är sjuksköterskor. Mamma trivdes och tyckte alltid att det var kul att gå till jobbet. Det har inspirerat mig.

Ni spelar mycket svenskspråkig pop, som Håkan Hellström, Ted Gärdestad och Kent. Hur väljer ni låtar?

– Det är svårt att säga. Vi har ingen röd tråd i repertoaren. Man hör en låt och känner att den skulle passa oss. Själv sjunger jag helst soul.

Uppträder ni för patienterna?

– Ja, det har absolut hänt. Vi har sjungit julsånger och ibland uppvaktat när någon fyllt år.

Er senaste låt har 1,5 miljoner visningar. Är ni på väg mot ett genombrott?

– Tack vare våra följare som sprider, gillar och tipsar om vår musik har vi fått flera stora uppdrag på sistone, bland annat att uppträda på Nyhetsmorgon och i Musikhjälpen. Man märker på kommentarerna att en stor del av vår publik jobbar i vården. Om vi har större gig så tar vi in fler musiker: en hematolog på trummor, en kardiolog på bas, en gastroenterolog på piano och ytterligare två sjuksköterskor på sång.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida