Covidvaccinering

Bandyklubborna får stå — nu gäller vaccinering

Bandyklubborna får stå — nu gäller vaccinering
I gymnastikhallen vid Högskolan i Gävle sker numera massvaccination. Mats-Ola Johansson, Ann Vallström, Lotta Sundgren, Mikaela Eriksson-Pollmeyer, Lena Selinder och David Molén är några av de som möter upp patienterna. Foto Privat

Mikaela Eriksson Pollmeyer längtade efter att få hjälpa till under pandemin, men kände sig för ringrostig för att hoppa in i vården. Nu vaccinerar hon på sina lediga dagar i gymnastikhallen på Högskolan i Gävle – det bästa hon gjort på länge.

I gymnastiksalen på Högskolan i Gävle har bollar och bandyklubbor bytts ut mot sprutor och kanyler. Nu är det covidvaccinering som står på schemat istället för cirkelträning och basket. Tillfälliga bås står utspridda över golvet där vårdpersonalen tar emot.

En av dem som arbetar här är Mikaela Eriksson Pollmeyer. Hon är skolsköterska och van vaccinatör även om det sällan sker på löpande band. När regionen sökte personal i februari hörde Mikaela Eriksson Pollemeyer av sig direkt.

­— Jag har längtat efter att få hjälpa till under pandemin, men kände mig för ringrostig för att gå in på avdelning. Det var så länge sedan jag jobbade kliniskt. Men när vaccineringen skulle börja hoppade jag på direkt.

Mikaela Eriksson Pollmeyer , skolsköterska i Gävle
Som platsansvarig har Mikaela Eriksson Pollmeyer kontakt med telefonbokningen. ”Får vi avbokningar kan vi kalla in folk med en timmes varsel. Gävle är ju inte så stort”.

Tar semester för att jobba

Sedan ett par månader tar Mikaela Eriksson Pollmeyer ut ett par semesterdagar i veckan för att komma hit till Högskolan i Gävle. Under skolloven har det blivit flera pass. Hennes arbetsgivare släpper henne och själv har hon inga problem med att nalla på semesterdagarna.

— Jag har många innestående dagar och det här är ett så otroligt roligt jobb. Dels träffar man många nya kollegor och det är ett fantastiskt gäng som har väldigt roligt ihop.

En stor del av glädjen i arbetet är också mötet med patienterna. De som kommer har en annan inställning till att bli vaccinerade idag, eftersom många avlidit under pandemin.

— Jag tänker framför allt på de som är 80 plus. De kanske inte har träffat någon enda människa på ett år och då blir vi de första. Det blir mycket tårar och många vet inte hur de ska visa sin tacksamhet. För dem kan ju livet börja igen, det är stort.

Var med under svininfluensan

För att få till ett smidigt flöde under en massvaccination är det mycket som ska klaffa. Mikaela Eriksson Pollmeyer var med under vaccineringen mot svininfluensan 2014, men denna gång är det helt annorlunda.

Sjuksköterskorna David Abrahamsson och Kati Knudsen bereder dagens vaccin
David Abrahamsson och Kati Knudsen bereder dagen vaccin vid Högskolan i Gävle. Foto: Privat

— Nu får vi inte veta förrän samma dag vilket vaccin vi får. De olika vaccinerna ska beredas på olika sätt och det tar ganska mycket tid. Några sjuksköterskor sitter hela dagarna och blandar doser medan andra vaccinerar.

Distriktssköterskor och barnsjuksköterskor sitter vid ett så kallat ordinationsbord och tar emot patienterna först. De går igenom deras hälsodeklaration och ser att det inte är några hinder för att ge vaccin.

Efter vaccineringen får patienterna sitta kvar femton minuter i en särskild del av salen. De som står på blodförtunnade läkemedel stannar i en halvtimme för säkerhets skull. Sedan visas de ut av särskilda vaccinationsvärdar som också kan hjälpa till att boka sjukresor.

Sjuksköterskor i visir vid en ordniationsstadion Högskolan i Gävle
Ann Vallström, Helena Jansson och Mikaela Eriksson-Pollmeyer vid en ordinationsstation. Foto Privat

Många har frågor

Mikaela Eriksson Pollmeyer brukar oftast tjänstgöra som platsansvarig och ska då hålla koll på att allt flyter på så smidigt som möjligt. Det är också hon som svarar på alla de frågor om vaccinet som patienterna har. Om de har frågor om sina blodprover eller underliggande sjukdomar i förhållande till vaccinet hänvisar de tillbaka till behandlande läkare.

— Det är ganska mycket frågor och funderingar, de kan vara oroliga och rädda eftersom det stått så mycket om vaccinet i media.

När patienterna bokar sin första dos vet de inte vilket vaccin de kommer att få eftersom det ändras från dag till dag.

– Det kan ju vara så att man möts av det vaccin som man blir orolig för. Man kanske blir arg, och ledsen, vi kan inte tvinga någon men vi kan informera om biverkningar. Det viktiga är att de känner sig trygga och ibland går de hem och funderar lite innan de bestämmer sig.

Själv känner Mikaela Eriksson Pollmeyer ingen oro för vaccinet och jämför med vaccinet mot svininfluensa.

– Då gick det ännu snabbare att ta fram vaccinet. Biverkningar kan man få av allt, men det är lätt för mig att säga.

Det är sällan någon blivit dålig av vaccinet på plats, men om det skulle ske allergiska reaktioner så finns det ett särskilt akutbås och läkare i beredskap över telefon.

Nöjd med lönen

Personal er över akuthörnan i lokalen inför dagens arbetspass av covidvaccinering
Lena Sundblom och Mikaela Eriksson Pollmeyer ser över akutbåset inför arbetspasset. Om någon patient skulle reagera på vaccinet finns det akututrustning på plats och läkare i beredskap över telefon. Foto Privat

Hittills har de vaccinerat personer i fas två och tre. Snart kommer även de i fas fyra att kallas till gymnastiksalen på högskolan. Mikaela Eriksson Pollmeyer ska jobba de pass hon kan, så länge regionen är i behov av hennes hjälp tänker hon ställa upp. Hon har fått en timanställning hos Region Gävleborg eftersom hennes vanliga arbetsgivare är Gävle kommun. Lönen hon förhandlat sig till är hon nöjd med, även om hon inte vill uppge vad hon tjänar.

– Eleverna går på ledighet i juni och då kan jag arbeta lite mer. Men jag kommer att ta min sommarsemester som planerat för att få den återhämtning jag behöver.

Till hösten är hon tillbaka på skolan igen.

– Vi har vårt barnvaccinationsprogram och våra hälsobesök. Vi får inte heller glömma att det finns  många barn och unga som mår dåligt på grund av pandemin och som behöver sin elevhälsa.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida