Bemanning

Bemanningsfrågan har blivit akut på Visby lasarett

Bemanningsfrågan har blivit akut på Visby lasarett
Det fattas personal på Laboratoriemedicinskt centrum i Visby. Foto: Magne Hovland.

Det har under flera års tid varit svårt att rekrytera biomedicinska analytiker till Gotland. Nu har bristen blivit akut.

Värst är krisen på Kemlabb och Blodcentralen som bemannas dygnet runt alla dagar i veckan. Just nu är bara fyra–fem personer behöriga att jobba natt vilket är långt ifrån vad som behövs om schemat ska gå ihop.

Vårdförbundets förtroendevalda Maria Paul, som själv arbetar på mikrobiologen, berättar att personalen inte mår bra och att flera anställda har varit sjukskrivna på grund av stressrelaterade problem.

− De är hårt pressade och jag får höra att anställda gråter under sina pass, de har ont i magen när de ska gå till jobbet och vill knappt komma dit, säger hon.

Situationen förvärrades när enhetschefen nyligen sade upp sig efter bara några månader på posten. Sjukhuschefen Cathrine Malmqvist har tillfälligt gått in som chef och en ledningsgrupp för labb arbetar i en stab och tar fram åtgärder både på kort och lång sikt, tillsammans med personalen.

Det handlar dels om att lyfta arbetsuppgifter från biomedicinska analytiker till andra yrkesgrupper och att se vilka analyser som kan utföras på andra labb. Andra åtgärder är att intensifiera rekryteringsarbetet och förbättra arbetsmiljön för att medarbetarna ska vilja stanna.

Maria Paul tycker att ledningen har tagit problemen på allvar, men säger att det krävs satsningar och mer förebyggande arbete för att vända det hela.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida