yttrandefrihet

Chefredaktören: ”Håll inte käften!”

Chefredaktören: ”Håll inte käften!”

”Planet kommer störta om vi inte ändrar riktning”. Andra styrman varnar oroligt både kaptenen och flygledartornet. ”Tyst, om du går ut med detta får du sparken!”

Denna scen kan verka osannolik. Vill flygledningen att planet ska störta fast de kan undvika det? Ändå är det precis så som just skett i Attendo. När coronasmittan kom in på bolagets äldreboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm förra våren dog flera personer. Attendo skrev på sin hemsida att friska och sjuka personer hölls isär men det stämde inte.

Vårdbiträdet Stine Chrisophersen försökte få höga chefer att ändra på den felaktiga informationen. När hon inte fick gehör gick hon i stället ut i Expressen. Tacken blev att hon kallades upp till huvudkontoret och fick en skriftlig erinran och anklagelse om illojalitet. Trots tydliga lagar om meddelarskydd – att en arbetstagare har rätt att vända sig till media – har arbetsgivaren alltså försökt tysta en medarbetare som larmar om missförhållanden – som försökt rädda liv. Men Stine Christophersen hade i hemlighet spelat i hemlighet in samtalet med arbetsgivaren på sin telefon.

Lyssna gärna mer om detta i P1:s dokumentär det illojala vårdbiträdet.

Viktiga visselblåsare

Jag får flashback till 1997. Då gjorde undersköterskan Sarah Wägnert samma sak. Hon försökte anmäla att patienter på äldreboendet Polhemsgården, där hon jobbade, kunde få ligga i timmar och ropa på hjälp med liggsår som resultat. Men hon fick inget gehör. Först när hon gick ut i Rapport på bästa sändningstid fick hon stor uppmärksamhet och kunde anmäla. Det resulterade i att hon fick en hel lag uppkallad efter sig – Lex Sarah. Den innebär att personal i omsorgsjobb är skyldiga att anmäla missförhållanden.

Utan visselblåsare kan missförhållande få fortsätta år efter år. Det är tvärtom lojalt att larma om något som är galet. Så håll inte käften. Ditt civilkurage kan rädda liv – och ge bättre arbetsförhållande.

Jag vill vara optimist och tro på att vi klivit in i en ny tid där man inte kan komma undan med att trycka ner eller tysta någon annan. En ny tid av transparens där det som gömts i snö kommer upp i tö.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida