Kriget i Ukraina

De evakuerade de första patienterna från Polen

De evakuerade de första patienterna från Polen
Sjuksköterskorna Mariell Renman och Mats Värnlund var med på den första flygningen till Polen för att hämta ukrainska patienter till Sverige. Foto: Svenskt Ambulansflyg

I tisdags flögs två ukrainska patienter från Polen till Sverige. Med på flyget var den specialistutbildade sjuksköterskan Mats Värnlund. Han känner sig berörd av kriget och vill hjälpa till så mycket det går.

Sjukvården i Ukraina är under beskjutning och hård press. Många sjuka och skadade måste evakueras till intilliggande länder, som även tar emot miljontals människor på flykt. Inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism har Polen begärt stöd från Sverige och andra EU-länder med sjuktransporter och mottagande av sjuka patienter.

I tisdags genomfördes den första medicinska evakueringen, när ett svenskt ambulansflyg tog två patienter från Warszawa till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Tvekade inte en sekund

Med på resan var sjuksköterskan Mats Värnlund, som delar sin arbetstid mellan operation på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Svenskt ambulansflyg. I slutet av mars tillfrågades personalen inom ambulansflyget om de kunde ställa upp och flyga till Polen. Mats Värnlund och Mariell Renman, som är intensivvårdssjuksköterska från Örnsköldsvik, hade turen att bli utvalda.

— Det är ett fruktansvärt krig, så nära oss. Jag vill ställa upp så mycket det går, med de kunskaper jag har, säger Mats Värnlund och fortsätter:

— Vi pratade tidigt om att det kunde bli aktuellt att hämta patienter. Vi var redo och tvekade inte en sekund när frågan väl kom. Hela ambulansflyget hjälps åt. Piloterna är från basen i Göteborg, planet från basen i Stockholm, och vi sjukvårdspersonal från basen i Umeå.

Ett annorlunda uppdrag

Ambulansflyget är som en mindre intensivvårdsenhet, med möjligheter att ge akut vård och att söva patienter. De flesta flygningarna som utgår från basen i Umeå går över de norra delarna av landet. Men det händer att det blir vändor ner till Uppsala, Linköping eller Lund. Ofta är patienterna svårt sjuka men stabila och vakna. Då är det bara Mats Värnlund och flygbesättningen med på planet. I de fall patienten är sövd är det ytterligare en sjuksköterska samt en narkosläkare med.

Den här gången räckte det med två sjuksköterskor. Mats Värnlund och Mariell Renman var redo att flyga ner till Polen redan i måndags, men det blev uppskjutet till tisdagen.

 — Vi visste bara att det handlade om två svårt kroniskt sjuka patienter samt en anhörig som skulle hämtas i Polen. Det mesta var rutin och som vanligt. Men det är klart att anledningen till uppdraget gjorde det speciellt. Vi märkte dock inte av kriget, allt var lugnt och väl förberett på flygplatsen i Warszawa. Ambulanserna stod uppställda och klara, vi lastade i princip över patienterna och vände hemåt mot Sverige, säger Mats Värnlund.

Nervösa men glada

Vad var den största utmaningen?

— Patienterna kunde i princip ingen engelska. Innan vi lyfte kommunicerade vi med Google translate och kroppsspråk, det gick utmärkt. Uppe i luften blev det mest kroppsspråk, men en i flygbesättning kan både polska och ryska och fick agera tolk.

Besättningen vid den första evakueringsflygningen bestod av Ulf Fransson, kapten, Nariman Moghadan, styrman, Marielle Renman och Mats Värnlund, sjuksköterskor. Foto: Svenskt Ambulansflyg

Behövde ni ge avancerad vård under flygningen?

— Nej, i den bemärkelsen var det ett enkelt uppdrag. De var inte krigsskadade, utan svårt medtagna av en kronisk grundsjukdom. Men de var ganska nervösa av sig, kanske kändes det konstigt att flyga under de här märkliga omständigheterna. När vi väl var uppe i luften fick vi glada leenden, det var som att en sten släppte för dem – att de äntligen var på väg mot trygghet. Av den anledningen höll vi oss ganska mycket i bakgrunden, vi ville inte koppla in mer övervakningsutrustning än nödvändigt för att inte skrämma upp dem.

Blir det fler uppdrag till Polen?

— Mycket talar för det, men jag vet inte med säkerhet. Jag är i alla fall beredd att ställa upp om det behövs. Det är det minsta jag kan göra.

Efter att ha landat på Arlanda förflyttades patienterna till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Infektionskliniken har en nyckelroll som första instans för att undersöka och screena exempelvis patienter som har smittsamma sjukdomar, innan de skickas vidare till olika vårdenheter. Sjukhuset står redo att ta emot fler patienter, främst personer med med kroniska sjukdomar, som cancerpatienter och patienter med tuberkulos och hiv.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida