De jagar nya medlemmar med kallbad

De jagar nya medlemmar med kallbad
Styrelseledamöterna Juliska Tot Wikström, Susanne Persson och Marie Claesson i Vårdförbundet i Halland har badat sig genom länet för att knyta kontakt med medlemmarna. Foto: Privat/Vårdförbundet Halland

Det fackliga arbetet ska var lustfyllt. Det tycker styrelsekollegorna Marie Claesson, Juliska Tot Wikström och Susanne Persson i Vårdförbundet Halland som drog på kallbadsturné runt regionen för att knyta kontakt med medlemmarna.

– Det var inte lätt att övertala bönorna att vi skulle bada i mars, säger Marie Claesson och skrattar.

Hon syftar på styrelseledamöterna och kollegorna Juliska Tot Wikström och Susanne Persson från Vårdförbundet i Halland, eller hennes ”partners in crime” som hon kallar dem. Även om kollegorna från början inte var toktaggade på att bada i engradigt vatten, lyckades Marie Claesson med sin övertalningskampanj och snart var hela gänget eld och lågor. De skulle göra något roligt för att marknadsföra Vårdförbundet och locka medlemmar.

De insåg dock ganska snabbt att det inte bara var att hoppa i plurret och köra på, och bad verksamhetsutvecklaren Jeanette Pettersson om hjälp. Hon översatte deras ”vilda tankar” till ett excellark och en turnéplan. Gänget skulle fokusera på arbetsplatser med medlemmar men utan förtroendevalda.

Juliska Tot Wikstörm är redo för ett dopp!
Foto: Privat/Vårdförbundet Halland

– Vi ville visa att vi finns även för dem. Vi bjöd med huvudskyddsombudet så att medlemmarna skulle känna att det finns någonstans att vända sig. Med turnén ville vi också visa på det lustfyllda fackliga arbetet, säger Juliska Tot Wikström.

Turnéns start gick av stapeln den femte mars i Halmstads slutenvårdspsykiatri. Varje turnéfredag har inletts med ett digitalt lunchmöte där Vårdförbundet Halland betalar för maten och ger information om facket och arbetsmiljöfrågor till deltagarna. Både medlemmar och nyfikna har varit välkomna. Framåt arbetsdagens slut har de tre ”baddamerna” åkt till en badplats i närheten av dagens arbetsplats och tagit ett dopp med frivilliga deltagare. Premiärdoppet blev i Grötviks då engradiga vatten.

– Vi har haft många fotografer och väskvakter de här dagarna, haha! Det är inte alla som vill bada så kallt, säger Juliska Tot Wikström.

– Glädje är också viktigt i en facklig rörelse. Det ska inte bara vara att man blir hjärntvättad med avtal. Vi är många yrkesgrupper, i olika åldrar och faser i livet. Då är det jätteviktigt att få engagemanget, säger Marie Claesson.

Förutom att badet är en rolig, engagerande grej fyller det funktionen av ett fysiskt, coronasäkert, möte. För det finns inget som klår kontakten i ett fysiskt möte, enligt Marie Claesson.

Badet har även fungerat som en coronasäker mötesplats för medlemmarna. Det var helt frivilligt att hoppa i plurret.
Foto: Privat/Vårdförbundet Halland

– Vi vill träffa medlemmarna fysiskt med Vårdförbundskläder och -banderoller. Så vi kan knyta relationer till varandra och inte bara vara en ruta på en skärm. Den största, viktigaste PR-vägen är fortfarande arbetsplatsbesök med fysiska lunchmöten. Men den bästa reklamen är nöjda medlemmar. Att visa att man bryr sig om dem är jätteviktigt, säger Marie Claesson.

Vårdförbundets medlemsjakt

  • 2020 var ett framgångsår för Vårdförbundet när det gäller att locka nya medlemmar och få fler att vilja bli förtroendevalda på arbetsplatserna.
  • Vid årsskiftet hade förbundet 114 894 medlemmar.
  • Den enda grupp som inte ökade under 2020 var studerandemedlemmarna och teorin bakom detta är att studenter varit svårare att nå under pandemin.
  • En viktig strategi för Vårdförbundet i medlemsjakten är ”ställ frågan” – då undersökningar visat att många som inte är med i ett fackförbund helt enkelt aldrig blivit tillfrågade om de vill bli medlemmar och att den effektivaste rekryteringen sker genom personliga möten.
  • Sedan kongressen 2014 har Vårdförbundet arbetat mer medvetet och strategiskt än tidigare med medlemsrekrytering, att behålla medlemmar och locka nya. Efter år av nedgång i medlemsantalet satte kongressen 2014 höga mål för hur Vårdförbundet ska växa – ett arbete som fortsatt sedan dess.
  • Men varför vill Vårdförbundet växa? Jo, ett fackförbund är ingenting utan sina medlemmar, ju fler desto starkare förbund. Förtroendevalda behövs för att göra Vårdförbundet synligt på arbetsplatserna, jobba för medlemmarna och kunna göra verklighet av förbundets politik.

Under pandemin har styrelsekollegorna upplevt att medlemmarna känt att det varit tur att de varit med i facket. Det kan till exempel handla om fall med omflyttningar, där facket kunnat hjälpa medlemmar. Däremot har de inte märkt någon skillnad i medlemsantalet, inte heller badturnén verkar ha påverkat ännu. Vårdförbundet Halland har ungefär 80 procents organisationsgrad bland sina medlemsgrupper, enligt Juliska Tot Wikström. Organisationsgrad innebär hur många som är medlemmar i facket, av dem som skulle kunna vara det.

– Har det gett resultat i antal medlemmar: nej. Men i att synas? JA!, säger Juliska Tot Wikström.

Hon säger att kvittot på det kom redan i mitten av turnén, när de hälsade på medlemmarna i Hyltebruk kommun. Den första person de mötte frågade direkt om de hade varit och badat än – fast de aldrig hade setts förut.

En grad varmt i vattnet! Årets första dopp för Vårdförbundet Hallands baddamer blev den femte mars i Grötvik. Foto: Privat/Vårdförbundet Halland

– Att vi har gjort oss synliga kommer vi kunna casha in framöver. Vi kanske inte får en massa nya medlemmar nu på en gång bara för att vi badar. Men man måste börja någonstans. Och vi har faktiskt fått fler förtroendevalda. Sen tror jag att det här ger glädje och energi. Alla budskap som är glädjefyllda sprider ringar på vattnet, säger Marie Claesson.

Bara en enda gång har trion behövt ställa in en baddag: En otroligt regnig fredag i maj. Då bjöd de på tårta istället. Alla andra baddagar har det varit strålande sol. Grand finale-badet var fredagen 28 maj vid Varbergs kallbadhus. Med så varm vattentemperatur som 12 grader.

Baddamerna hoppade i plurret för sista gången under turnén vid Varbergs vackra kallbadhus, den 28 maj.
Foto: Privat/Vårdförbundet Halland

– Nu kan man ligga i och plaska lite, fötterna domnar inte bort på en gång, säger Juliska Tot Wikström.

I höst tänker de fortsätta med en ny turné, men det är inte säkert att det blir bad den här gången.

– Vi kanske kan promenera med alpackor! Eller flyga luftballong! föreslår Marie Claesson.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida