Schemalagd övertid

”De kör skiten ur våra medlemmar”

”De kör skiten ur våra medlemmar”
Vårdförbundet vill att Arbetsmiljöverket bedömer om det verkligen följer lagen att schemalägga övertid för en stor grupp medarbetare på Karolinska. "De är uppgivna, jättetrötta," säger huvudskyddsombudet Mira Nyberg. Foto: Getty Images

På Karolinska universitetssjukhuset har iva-sjuksköterskor och andra inom intensivvården fått övertid schemalagd hela januari. Olagligt, anser Vårdförbundet som vill att Arbetsmiljöverket ryter ifrån.

– Vårdförbundet som skyddsorganisation anser inte att man lagligen kan planera sin verksamhet med schemalagd övertid. Övertid är något som kommer hastigt, oförutsett. Nu är det inte så. Nu är det bara usel personalpolitik sedan flera år tillbaka, säger Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Karolinska.

Hon springer mellan möten som arbetsgivaren kallar till, ibland med bara en halvtimma eller några timmars varsel. Den stora frågan just nu gäller problem med att bemanna. Bristen på specialistsjuksköterskor var stor redan innan pandemin, nu är det kris framför allt när det gäller intensivvårdssjuksköterskor, berättar Mira Nyberg.

Ok till krislägesavtal

Region Stockholm har fått lov av Sveriges kommuner och landsting, SKR, att aktivera krislägesavtalet, men har istället valt att under januari lägga in övertidspass i schemat. Även om krislägesavtalet inte är optimalt är det att föredra, enligt Vårdförbundet. Men istället försöker arbetsgivaren lösa personalbristen med övertid – som så många gånger förr.

Nu vill Vårdförbundet att Arbetsmiljöverket bedömer om det verkligen följer lagen att schemalägga övertid för en stor grupp medarbetare. Myndigheten har tillsynsansvar gällande arbetsmiljölagen, som Vårdförbundet anser att Karolinska bryter mot. Kontakten är tagen, men hittills har Mira Nyberg bara fått två automatiska mejlsvar som säger att hennes ärende är mottaget och läst. Hon vågar inte hoppas, men önskar, att Arbetsmiljöverket skyndar på den här gången och snabbt kommer med ett utlåtande.

Var inte informerade

Mellan Vårdförbundet och Karolinska pågår också en tvist, kopplad till den schemalagda övertiden. Det var genom en nyhetsartikel i DN som Mira Nyberg som huvudskyddsombud fick reda på arbetsgivarens nya upplägg. Kort därefter gick arbetsgivaren ut med ett pm till alla berörda anställda. Tvisten gäller brott mot medbestämmandelagen, ab (allmänna bestämmelserna), samverkansavtalet, arbetsmiljölagen samt kränkning av skyddsombudets rättigheter.

Mira Nyberg, förtroendevald samordnare för Vårdförbundet Karolinska Huddinge.

Vet du varför arbetsgivaren valt att schemalägga övertid, istället för att använda krislägesavtalet?

– Det är en gåta för mig. För de utnyttjar personalen precis som om det vore krislägesavtal. Men arbetsgivaren menar att det här blir mer förutsägbart för medarbetarna, istället för att beordra in. Men grejen är att de har så stor brist på personal att de fortfarande måste ändra i scheman och med kort varsel ringa in folk på ytterligare övertid.

Vad gör arbetsgivaren i nuläget för att medarbetarna i covidvården ska hålla, både fysiskt och mentalt?

– Om du frågar Vårdförbundet så anser jag att de inte gör någonting för att våra medlemmar ska hålla. Tvärtom, de kör skiten ur våra medlemmar. De är uppgivna, jättetrötta. Jag hör folk som frågar, måste jag sjukskriva mig och ta den ekonomiska smällen själv för att jag ska orka? De är helt slut. Jag får rapporter om att folk gråter på jobbet.

Vad skulle Vårdförbundets medlemmar i covidvården behöva just nu?

– De behöver ledigt, de behöver komma bort från jobbet. Långt bort från covid-iva och skyddsutrustning. De behöver få vara med sina nära och kära, säger Mira Nyberg.

Vårdfokus söker ansvariga på Karolinska universitetssjukhuset för en kommentar och för svar på kritiken från Vårdförbundet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida