Barnmorska

De lär barnmorskor att undersöka killar

De lär barnmorskor att undersöka killar
Charlotte Farrington Salomonsson och Margareta Hagwall Stillerud vill locka fler killar till ungdomsmottagningen. Foto: Sanna Björkman

Endast drygt 15 procent av besökarna till landets ungdomsmottagningar är killar. Genom att utbilda barnmorskor om pungar och penisar har Charlotte Farrington Salomonsson och Margareta Hagwall Stillerud hittat ett sätt att göra vården mer jämlik.

Endast en liten del, 10 till 15 procent, av de som går till ungdomsmottagningen är killar. Att försöka locka fler är något som de flesta ungdomsmottagningar kämpar med, men frågan är vad som krävs för att alla ska känns sig välkomna?

I stället för att söka svaret hos killarna valde Charlotte Farrington Salomonsson och Margareta Hagwall Stillerud att rikta blicken mot sin egna kår – barnmorskorna.

– Många barnmorskor känner sig osäkra hur de ska undersöka det manliga könsorganet. Det gör att de hellre sätter upp killarna på en tid till läkaren för tillstånd som de skulle ha bedömt hos flickor och unga kvinnor, eller ber en mer erfaren kollega om hjälp, säger Margareta Hagwall Stillerud.

Tillsammans med Charlotte Farrington Salomonsson startade hon projektet Andrologi – från teori till praktik. Målet var att skapa en mer jämlik vård på ungdomsmottagning genom att stärka barnmorskornas färdigheter i att undersöka pung och penis.

De började med att skicka ut en enkät till samtliga 120 barnmorskor på ungdomsmottagningarna i Stockholm. Det visade sig att 97 procent av barnmorskorna kände sig osäkra i undersökningsförfarandet, detta trots att att många läst utbildningar inom andrologi.

– Utbildningarna är i princip bara inriktade på teori vilket inte ger den praktiska kunskap de förväntas ha. Därför var vi noga med att de skulle få träna det praktiska handlaget, precis som vi lär oss på dockor under sjuksköterske- och barnmorskeutbildningen, säger Charlotte Farrington Salomonsson.

Så kan ungdomsmottagningen locka fler killar

Barnmorskor auskulterar hos läkare eller på mansmottagning för att lära sig att undersöka killar.

Fråga alla med manligt könsorgan om de kan dra undan förhuden och om de brukar undersöka sin pung.

Killar behöver också bekräftelse på att allt är normalt.

Tänk på inredningen i rummet- signalera att ni undersöker män genom att ha en penisatlas på alla rum.

Överväg om ni ska lägga till titeln sjuksköterska på namnskylten. Eller sätt upp en skylt på mottagningen: Här jobbar barnmorskor, men vi är också sjuksköterskor.

Bild på anatomiskt manligt bäcken
Dockan Dick köptes in från Japan. Foto: Privat.

En modell av ett manligt bäcken, med sju utbytbara modeller som representerar olika patologier i pungen, köptes in från Japan. Utbildningen skräddarsyddes sedan för att passa barnmorskornas behov: en teoretisk heldagsutbildning om penis och pungens anatomi och patofysiologi, en praktisk workshop med träning på det manliga bäckenet och auskultationsmöjlighet hos läkare. De erbjöd även medicinsk andrologisk handledning av läkaren Anne Gonzalez.

I en uppföljande enkät visade sig att 97 procent av barnmorskorna kände en ökad trygghet i att undersöka killar efter genomgången kurs.

– Det handlar inte om att vi ska ställa diagnoser, men kunna avgöra om det är något som behöver åtgärdas akut eller om det går att avvakta. Numera erbjuder jag alla killar en undersökning och berättar vad vi kan hjälpa till med. Trång förhud är till exempel något som vi lätt kan se och som de kan få hjälp med, i stället för att gå i många år och lida i onödan, säger Charlotte Farrington Salomonsson.

Tips

Har du inte tillgång till en docka att träna på? Koka två ägg i 8 minuter. Skala äggen och sätt en geleråtta på toppen av varje ägg som ska illustrera bitestikeln. Lägg in äggen i en plastpåse och känn efter – så ska en frisk testikel kännas.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida