Denice hoppade av karusellen – här är hennes smarta plånbokstips
Vid sidan om studierna driver Denice Fallsdalen Instagramkontot Plånbokssmart där hon samlar tips kring hur vi kan spara pengar utan att göra stora klimatavtryck. Foto: Anders G Warne.
Privatekonomi

Denice hoppade av karusellen – här är hennes smarta plånbokstips

Denice Fallsdalen har bytt bankjobb, stress och konsumtionshets i huvudstaden mot ett enklare liv på landet. Om ett år tar hon examen som sjuksköterska. "Att leva mer hållbart handlar till stor del om att skala av, släppa på yttre krav och inre förväntningar. Allt behöver inte vara perfekt", säger hon.

I ett stort rött hus med vita knutar i det Bullerbylika samhället Bergshammar utanför Nyköping bor Denice Fallsdalen med man och två barn. För tre år sedan lämnade familjen den trånga trean i Stockholm för en lugnare tillvaro på landet. De hade tröttnat på stressen med hämtningar, lämningar och krävande arbeten och ville få mer luft i systemet. Här har de större möjligheter att leva mer ekonomiskt och klimatmässigt hållbart, något de strävat efter länge.

Med förskola och skola på andra sidan gatan, cykelvänliga vägar och grannar med öppna dörrar har de kunnat göra sig av med bilen. De tar lådcykeln till affären för att storhandla och lappar och lagar både barnens och sina egna kläder i stället för att ständigt köpa nytt. På baksidan av huset finns en rymlig trädgård med grönsaksodlingar, kompost och tunnor för uppsamling för regnvatten.

Blev utmattad

Att hushålla med resurserna är extra viktigt för Denice Fallsdalen. Med sig i bagaget har hon en utmattningsdiagnos som hon drog på sig när hon arbetade som privatekonomisk rådgivare på bank. Symtomen kom när hon bytt arbetsplats efter den första föräldraledigheten. På fritiden försökte hon hinna med att träna, gå på after work och hänga med i det senaste när det gällde musik och tv-serier och sociala aktiviteter.

Denice Fallsdalen

Denice Fallsdalen porträtt
Foto: Anders G Warne.

Aktuell: Driver Instagramkontot Plånbokssmart som ger tips på hur vi kan leva mer hållbart, för både plånboken och klimatet. Arbetade tidigare på bank, läser nu sista året på sjuksköterskeutbildningen vid Mälardalens Universitet.

Ålder: 39 år.

Familj: Man och två barn på 9 och 5 år.

Bor: I Bergshammar utanför Nyköping.

Gör helst på fritiden: Är med familjen, odlar, läser, pysslar och håller på med Instagramkontot.

Ganska snart började Denice Fallsdalen få minnessvårigheter, tunnelseende och problem med att höra vad omgivningen sade. Tankarna blev allt mörkare och när hon tog kontakt med företagshälsovården blev hon sjukskriven på heltid. Från att ha varit en prestationsprinsessa med många järn i elden kunde Denice Fallsdalen knappt klara av de enklaste vardagsbestyren.

Med hjälp av en kurator på företagshälsovården fick hon god hjälp att sortera bland sina tankar och behov. Skala bort intryck och släppa på yttre krav och inre förväntningar. Denice Fallsdalen gick tillbaka till banken efter några månader, men orkade inte arbeta heltid. En dag när hon var på väg hem genom Kungsträdgården hade hon fått nog.

– Samma kväll sa jag till min man: nu flyttar vi! Eftersom vi pratat om det en tid hade han redan hittat ett hus på Hemnet som han tyckte vi skulle titta på.

I samband med flytten bestämde sig Denice Fallsdalen för att byta bana. Hon sökte till sjuksköterskeprogrammet, en dröm hon hade haft sedan hon som ung arbetat extra inom äldrevården.

– Steget från mitt jobb som privatrådgivare till vården är inte så stort som man kan tro. Det finns många likheter. På banken träffade jag också människor i kris, som var ledsna eller oroliga. Att se just vad just den enskilda personen behöver och anpassa sig till rätt nivå, det gör man även i vården, berättar hon.

Nu går Denice Fallsdalen sista året på utbildningen i Nyköping via Mälardalens Universitet. Terminen har just startat och förmiddagen har spenderats på Zoom tillsammans med klassen. I år ser hon fram emot att få träffa sina kurskamrater och lärare mer på riktigt eftersom de första två åren präglades av distansundervisning under pandemin.

Vid sidan om studierna och familjelivet driver Denice Fallsdalen bloggen och Instagramkontot Plånbokssmart. Här samlar hon sina tankar kring sparande som kan ge mer pengar på kontot utan att tära på jordens resurser. Hon vill inspirera folk att leva mer hållbart och delar med sig om allt från odlingstips och elsparande till billiga barnaktiviteter och recept på svinnsmart mat. De egna erfarenheterna kring utmattning och återhämtning går som en röd tråd genom inläggen.

– När jag startade bloggen för sju år sedan var det mer tabu att prata om utmattning. Jag fick enorm respons när jag skrev öppet om hur jag mådde, vilket var ett otroligt stöd i sig. Men jag såg också att alla inte får lika bra bemötande inom vården som jag själv. Det blev inte lyssnade på och det tycker jag är synd.

Tre tips: Instagramkonton om hållbar livsstil

Denice Fallsdalen följer gärna:

@ett_enklare_liv

 @eko_ekonomen 

@medveten_i_stan

Gemenskapen på nätet bidrog till att Denice Fallsdalen vågade ta steget ut och genomföra familjens stora förändring

– Med tanke på det ekonomiska läget och klimatkrisen måste vi ställa om nu. Det handlar inte om att få det sämre, utan om att prioritera det som är viktigt, säger hon.

I dag säger Denice Fallsdalen att hon har noll koll på vilken musik som är populär, vilka tv-serier som gäller eller var hon kan köpa den snyggaste tröjan. I stället har hon, som tidigare knappt kunde hålla familjens tre krukväxter vid liv, odlat ett stort växtintresse. Längs väggarna i det inglasade uterummet står krukor på rad med tomatplantor, aubergine, paprika och gurka.

– Nu kan jag gå ut och rycka lite ogräs om jag blir irriterad. Det ger mig också vila, säger hon.

Överallt i huset finns spår av familjens kreativa pyssel – Halloweenslott av gamla toalettpappersrullar, girlanger och teckningar. Tiden de förr lade på att åka tunnelbana, handla och ordna lekträffar för barnen kan de nu lägga på att göra saker tillsammans i stället.

– Att hitta på aktiviteter behöver inte kosta en massa pengar. Jag älskar att pyssla med barnen, säger Denice Fallsdalen.

Fem hållbara tips för plånboken och klimatet

Detaljbild Denice Fallsdalen
Foto: Anders G Warne.
  • Planering och framförhållning. Ligg steget före för att undvika stress och sista-minuten-inköp. Födelsedagar och högtider är återkommande, barn växer och årstiderna varier.
  • Minska impulsköpen. Fundera på vad som triggar dina impulsköp och hur du kan undvika dessa. Avprenumerera mejl från företag, ta en promenad i stället för att gå i affärer på lunchen. Inför till exempel 24 timmars betänketid innan du handlar något nytt.
  • Våga vara operfekt. Allt behöver inte vara perfekt, du behöver till exempel inte nya prylar för att utföra en aktivitet. 
  • Ägodela. Låna, byt och dela saker i stället för att köpa nytt. Sälj och skänk vidare det du inte använder.
  • Spara pengar på ditt intresse. Det finns kanske något som du älskar att göra som också kan spara pengar? Baka, odla, sy, återbruka? Prioritera tid för det!

Källa: Denice Fallsdalen.

Skenande elpriser, stigande inflation och klimatkris har lett till att allt fler hittar hennes konto på Instagram och i dag har hon över 30 000 följare.

– Efter bränderna sommaren 2018 och nu med det ekonomiska läget har jag fått allt fler nya följare. Det finns ett sug efter att lära sig mer om hur vi kan spara pengar och leva mer klimatsmart.

Det nya livet på landet innebär att Denice Fallsdalen kan leva mer som hon lär, säger hon, även om odlingarna inte fått så mycket tid som hon önskat i sommar. I stället har hon samlat vårderfarenhet på Nyköpings lasarett.

– Jag hade kunnat jobba hur mycket som helst, det fanns alltid lediga pass. Men jag vet att jag inte ta kan på mig för mycket, jag måste orka med min familj och mitt andra liv också.

Denice Fallsdalen vid skrivbordet.
Terminen har just börjar för Denice Fallsdalen och den nya kurslitteraturen är inskaffad. Foto: Anders G Warne.

Nästa sommar tar Denice Fallsdalen examen. Var hon hamnar efter det vet hon inte riktigt, det finns så mycket inom vården som hon ännu inte kommit i kontakt med. Men just nu lutar det åt psykiatrin.

– Det känns väldigt spännande. Jag gillar mötet med människor och att vara en del av att människor mår bättre.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida