anmälningsplikt

”Det är nu vi måste protestera mot att ange patienter”

”Det är nu vi måste protestera mot att ange patienter”
Marlene Juhl, student och ordförande i Vårdförbundet Student på söndagens manifestation tillsammans med Mikaela Jantunen, sjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet. Bild: Privat.

Marlene Juhl var en av deltagarna i söndagens manifestation i Stockholm. Som blivande sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundet Student känner hon stark oro över hur samhället riskerar att förändras om den nya "angiverilagen" blir verklighet. Hon tar just nu varje möjlighet att försöka bromsa utvecklingen.

Många slöt upp till söndagens manifestation i Fatbursparken i Stockholm. Där samlades olika berörda yrkesgrupper i välfärden, tillsammans med fackförbund, politiker och organisationer, för att protestera emot Tidöpartiernas förslag om en ny ”angiverilag”.

– För mig var det självklart att delta. Det är nu vi måste protestera mot förslaget, så att lagen inte kan träda i kraft. Jag är här av personliga skäl, för att visa var jag står, men också för att visa våra medlemmar var vi står, säger Marlene Juhl, Vårdförbundet students ordförande, och sjuksköterskestudent.

Hon uppskattar att flera tusen personer hade samlats och tyckte att det blev en stark upplevelse med talkörer som ”Kampen fortsätter – rasismen ska krossas” och ”Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal”.

Vårdförbundet debatterar emot regeringens och Sverigedemokraternas förslag till ny lag, och har slogans och hashtags som ”Jag är barnmorska, inte gränspolis” för alla fyra yrkesgrupperna. Vårdförbundet hade också ställt sig bakom manifestationen.

Regeringen och Sverigedemokraterna har föreslagit att anställda inom regioner, kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att informera bland annat polisen ifall de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Som Vårdfokus rapporterade förra veckan har regeringen gått vidare med förslaget om en ”angiverilag” för bland annat vårdpersonal. Utredaren har fått ett tilläggsdirektiv för att undersöka om vissa verksamheter eller professioner behöver undantas från den så kallade informationsplikten.

Marlene Juhl kan inte tänka sig ett framtida samhälle där de som arbetar inom välfärden ska vara skyldiga att ange patienter eller elever.

– Det är viktigt att arbeta för undantag för vård och skola, men det räcker inte. Vi kan inte ha den här lagen alls. Den skulle skapa misstro mot vården och myndigheterna, med rädslan ”Vilka kan man lita på?”, när man träffar de som ska hjälpa en.

Marlene Juhl fruktar för att sjuka människor inte ska våga söka vård, och att de ska bli utsatta för angiveri när de är som svagast.

– Jag är orolig att barn, sjuka och äldre ska fara illa. Det är helt emot våra professioners värdegrund och inget jag kan tänka mig att behöva göra när jag är klar sjuksköterska. Vi sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker ska ta hand om och vårda folk. Det här bli motsatsen, det går emot mänskliga rättigheter.

Initiativet till manifestationen i Stockholm togs av två privatpersoner, Leo Calandrella Rudberg och Evelina Szamosi. Tal hölls av bland andra de fackliga paraplyorganisationerna TCO, Saco och Akademikerförbundet SSR, och från den politiska oppositionen bland annat Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör.

Marlene Juhl märkte en hel del sjuksköterskor och andra vårdyrken, och välfärdsanställda på plats, men liksom i andra manifestationer i Sverige deltog också allmänhet i olika åldrar.

– Jag såg en äldre person i rullstol med plakat och barnfamiljer. Det här är en fråga som engagerar många. Det är nu vi står upp för vad vi tycker.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida