Fackligt

”Ett erkännande för Vårdförbundets medlemmar”

”Ett erkännande för Vårdförbundets medlemmar”
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Dan Lepp

Hallå där, Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som av tidningen Dagens Medicin listas som den nionde mäktigaste personen i vården i Sverige – högst bland fackförbundens ledare på listan. Vad betyder den fina placeringen för medlemmarna?

Grattis – hur känns det?

– Det känns bra att medlemmarnas frågor och livsviktiga uppdrag kommer upp som fråga i maktens korridorer. Det här är ett erkännande för Vårdförbundets medlemmar som har slitit rejält under pandemin.

Vad visar placeringen?

– Den visar hur viktig den kunskap som våra fyra professioner har är för hälso- och sjukvården. Och att vi tagit en del fajter under året som gör att jag hamnar där jag hamnar. Jag får ofta kritik för att jag lyfter villkoren men jag tycker i år att det är tydligt att villkoren är det som gör att vi har svårt att kompetensförsörja. Jag har beskrivit de här bristerna länge och nu har vi faktiskt till och med statistik om det. Bland annat om sjuktal, bristen på specialister och vårdskador. Statistiken talar samma språk som vi.

– Medlemmarna ska verkligen ta åt sig av den här placeringen på listan. Jag har aldrig haft så många medlemskontakter som det här året, de har hört av sig både kvällar och helger.

Du har klättrat på listan, från plats 15 förra året till en niondeplats nu – alldeles efter Anders Tegnell – vad betyder det?

– Det visar på hur man skulle kunna lösa vissa frågor. Några lösningar har anammats under året – vi har fått gehör för studenterna, att man inte får jobba hur mycket som helst i och med studiestödsgränsen som togs bort. Jag tänker också på karensen och just nu är det pensionen och sjukskrivningarna som är på agendan. Det handlar om villkorsfrågor – jag vill verkligen säga det. ”Varför flyttar ni inte folk mer” har en del frågat – men i en kris får man säga till medlemmarna att ”nu är det bra, ni behöver inte komma fler”. Vi tar ett stort professionellt ansvar, vi gör jobbet.

– Jag tror inte att vi ännu har riktigt sett hanteringen av våra medlemmar och vad det ger för konsekvenser. Nu börjar löneutfallen komma in, då märker man en otrolig besvikelse kring hur arbetsgivarna har hanterat lönerevisionen under ett pandemiår, när man gett allt. Jag skulle inte säga att jag är konfliktfokuserad men jag drar mig inte för att lyfta de frågorna med politiker eller med SKR.

Dagens Medicins motivering

”Är inne på sista året av sin mandatperiod och har inte sagt om hon ställer upp för omval än. En facklig räv med gedigen kunskap, men som i vissa kretsar upplevs för konfliktfokuserad. Andra anser att stridbarhet är en styrka och att Vårdförbundet har blivit mer relevant. Utsågs till årets Maktmappie av tidningen M, med motiveringen att politikerna nu tvingas lyssna i frågan om rimliga arbetsvillkor.”

Vad vill du säga om motiveringen?

– Jag tycker det är fint att de också lyfter M Magasins motivering (för utmärkelsen Årets Maktmappie, reds. anm.) – att politikerna tvingas lyssna. För samhällsansvaret hänger på att vi har tagit och fortsätter ta ett jätteansvar. Så sent som i går morse stängde man Lissabons flygplats för att få ner spridningen av deltaviruset. Det är inte över! Mina kollegor, våra kollegor, fortsätter att ta ett stort ansvar. Nu under sommaren inte minst, med vaccinationer – och även om det är under 100 fall som vårdas på iva så finns de där. Och det har inte blivit fyra veckors sammanhängande semester för alla, det ska man komma ihåg.

Listan speglar både formell makt och informellt inflytande – var ligger din makt?

– Vi kommer att fortsätta att lyfta de här frågorna. Om den här listan gör att jag blir lyssnad till blir jag jätteglad och det tror jag mina kollegor också blir. Den positionen kan användas till att påverka i den riktning som medlemmarna vill – och de kan använda det till att göra samma sak lokalt. Vi ser tyvärr en tystnadskultur som alltmer breder ut sig och det oroar mig att det kan vara svårt att få våra medlemmar att tala i media om missförhållanden. Jag tänker: ”Gör era röster hörda, era berättelse är viktiga!” Det är viktigt, både för hälso- och sjukvården och folkhälsan.

Listan över vårdens mäktigaste

Så listar Dagens Medicin vårdens mäktigaste:

 • Listan ska spegla både formell makt och informellt inflytande.
 • Listan bygger på bakgrundssamtal med ett 40-tal makthavare i svensk sjukvård.
 • Personer med indirekt inflytande över stora delar i samhället inklusive vården, som till exempel statsministern, är inte med på listan.

Tio i topp 2021:

Lena Hallengren (S), socialminister.
 1. Lena Hallengren (S), socialminister
 2. Olivia Wigzell, generaldirektör Socialstyrelsen
 3. Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten
 4. Maja Fjaestad (S), statssekreterare Socialdepartementet
 5. Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, SKR (Sveriges kommuner och regioner)
 6. Marie Morell (M), ordförande sjukvårdsdelegationen, SKR
 7. Sofia Wallström, generaldirektör IVO (Inspektionen för vård och omsorg)
 8. Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten
 9. Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet
 10. Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida