Fackets välkomsthälsning till politikerna i riksdagen: Det kan du göra för vården
Under tisdagen öppnades riksmötet. Nytt för i år är att samtliga riksdagsledamöter fick en särskild välkomsthälsning från Vårdförbundet i sin mejlkorg. "Vården är befolkningens viktigaste fråga och vi har precis kommit ut ur en konflikt där vi har visat hur våra grupper utnyttjas", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Med livemusik och kungens traditionella tal öppnade riksdagen på tisdagen inför det kommande arbetsåret. Förutom den högtidliga ceremonin och statsminister Ulf Kristerssons framtidsvisioner välkomnades samtidiga 349 riksdagsledamöter i år med ett lite annorlunda mejl.
Det är Vårdförbundet som valt att skicka en hälsning till alla riksdagsledamöter. I mejlet, som är undertecknat av Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, beskrivs tre punkter där politikerna har möjlighet att vara med och påverka.
– Vi ville beskriva att det går att göra något åt hur situationen ser ut för våra medlemmar. Många av dem blir sjuka, går ner i deltid eller lämnar sina arbeten inom regioner och kommuner för att de inte orkar arbeta kvar. Vården är befolkningens viktigaste fråga och vi har precis kommit ut ur en konflikt där vi har visat hur våra grupper utnyttjas. Politiker på alla nivåer behöver ta ansvar för att rädda vården, säger Sineva Ribeiro till Vårdfokus.
Oro för ökade sjuktal
Vårdförbundet vill bland annat se långsiktiga statliga satsningar som kan möjliggöra lokalt förbättringsarbete, hållbara heltider för de anställda samt att riksdagens ledamöter behöver säga nej till förslaget om en angiverilag.
Redan i fredags meddelade finansminister Elisabeth Svantesson att de avsätter 3 miljarder kronor för satsningar inom vården. Det kan jämföras med 9 miljarder för i år.
Sineva Ribeiro menar att det inte räcker för att täcka vårdens behov.
– Vi ser att redan nu att regionerna har underskott och att det ligger varsel för våra yrkesgrupper. Vårdköerna ökar och jag är rädd för att sjuktalen kommer att öka både bland befolkningen och bland våra medlemmar, säger hon till Vårdfokus.
Annika Wallenskog, chefsekonom för Sveriges Regioner och kommuner, kallade i en artikel i Dagens Nyheter regeringens satsning för ”småpengar”.
– Regionerna har fortfarande problem efter pandemin och inflationschocken. I det här läget borde regeringen ta ett större ansvar för sjukvården, sade Annika Wallenskog till Dagens Nyheter.
Sineva Ribeiro är inne på samma spår.
– Regioner och kommuner har självklart ansvar för hälso-och sjukvården, men det har regeringen också. Jag tror inte att väljarna kommer att acceptera något annat i samband med nästa val, säger hon till Vårdfokus.