Falsk sjuksköterska gav narkotikaklassat läkemedel

I Region Jönköping har en specialistundersköterska jobbat nästan en månad som sjuksköterska i ambulans med en falsk examen. Nu är mannen polisanmäld och regionen har fattat beslut om avsked. "Alla är chockade. Man kör ju inte bil innan man tagit körkort", säger Nils Höglund, Vårdförbundets lokala ombud.
Ambulanssjukvårdaren hade arbetat flera år i regionen och var en uppskattad kollega i ambulansen fram till att bedrägeriet uppdagades. Han påstod att han läste till sjuksköterska vid sidan av arbetet och lämnade in ett falskt examensintyg och en falsk yrkeslegitimation till chefen.
Därefter fick han börja utföra sjuksköterskeuppgifter i ambulans, utan att regionen väntade in en kontroll av intygen gentemot Socialstyrelsen, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera.

– På något sätt har han lyckats lura arbetsgivaren och jobbat en månad innan det uppdagades av Socialstyrelsen att examensbeviset var felaktigt, säger Nils Höglund, Vårdförbundets fackombud på ambulansen i regionen.
Gav narkotiskt preparat
Ambulanssjukvårdaren ska till exempel ha gett narkotiska läkemedel, utan att ha behörighet. En ambulansöverläkares granskning av mannens arbete visar dock att ingen patient kommit till skada.
– Det var en påläst sjukvårdare och journalgranskningen av alla patienter han haft visar inga felaktigheter. Ingen har farit illa eller blivit felbehandlad. Men det är ren tur, säger Nils Höglund.
Enligt P4 Jönköpings granskning har mannen inte läst en enda kurs på något sjuksköterskeprogram – tvärtemot vad han påstått på jobbet. Han ska också ha erkänt för radio att han förfalskat sjuksköterskeexamen från Högskolan i Borås. På ambulansstationen har kollegor brustit i gråt efter att historien uppdagats.
– Alla är chockade. Han var en annan än han utgett sig för, en som försökte lura andra. De som kommit honom nära mår dåligt, säger Nils Höglund.
”Uppfattades som sjuksköterska”
Regionens sjukvårdsdirektör Agneta Ståhl understryker att perioden var tre veckor i mars och att mannen inte haft en formell anställning som sjuksköterska och aldrig arbetat ensam som det i ambulansen. Men att han ändå tillåtits arbeta med sådana uppgifter med vad man trodde var en äkta examen och legitimation.

– Personalen uppfattade honom som sjuksköterska. Där har väl vår process gått lite för fort, säger hon.
Från början ville inte heller regionens verksamhetschef för ambulansen säga i media att mannen arbetat i ambulans utan legitimation eller att rutinerna brustit. Men efter att journaler granskats står det klart att kollegornas vittnesmål stämmer enligt Vårdförbundets ombud.
– Jag har flera kollegor som åkt med honom då han varit sjuksköterska och medicinskt ansvarig med de befogenheter det innebär, säger Nils Höglund.
Kritik mot hög arbetsbelastning för chefer
Fackombudet är kritiskt till hur regionen skött sitt arbetsgivaransvar när ambulanssjukvårdaren kunnat utföra medicinska uppgifter utan att regionen inväntat kontrollen av legitimationen hos Socialstyrelsen eller kollat närmare på examensbeviset som innehöll fel.
– Självklart är rutinen att invänta Socialstyrelsen. Det är praxis. Regionen behöver se över sina rutiner. Att han jobbat tidigare och har förtroende ska inte göra att det kan bli så här.
Samtidigt vill fackombudet inte klandra enskilda chefer utan tycker händelsen tyder på en för hög arbetsbelastning där en arbetat för två chefstjänster med ett stort antal anställda.
– Regionen har strukturella problem, jag vill inte hänga en enskild chef för att personer inte har förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Nils Höglund.
Sjukvårdsdirektör Agnetha Ståhl säger att regionen utökat antalet chefer inom varje ambulansområde i maj efter ett årslångt arbete med att ge chefer bättre arbetsmiljö.
– Det har klart varit en hög arbetsbelastning.
Avskedad, polisanmäld och tidigare dömd
Fusket med yrkeslegget uppdagades när regionen kontaktade Socialstyrelsen för att enligt rutin kolla deras register – där mannen inte fanns. Den anställde hade dessutom skickat sina falska examenspapper till Socialstyrelsen i hopp om att få en yrkeslegitimation registrerad. Men myndigheten genomskådade förfalskningen.
Ambulansvårdaren är sjukskriven och regionen har fattat beslut om avsked. Mannen är också polisanmäld av både Socialstyrelsen, Region Jönköping och Högskolan i Borås. Enligt P4 Jönköping är personen även tidigare dömd för bedrägerier.