Författarintervju

Fejk eller färskt? Så hittar du rätt i mataffären

Fejk eller färskt? Så hittar du rätt i mataffären
Vi måste bli mer cyniska och börja granska all mat vi köper, uppmanar Ann Fernholm i sin nya bok. Foto: Eva Lindblad

I boken ”Fejkmaten” synar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm matindustrin. Hallonkvarg utan hallon, onödigt socker i maten och butikshyllorna fulla av ultraprocessad mat — hur blev det så här?

I boken inför du ett nytt begrepp, ”frånsatser”. Vad är det?
— Det är tillsatsens motsats: allt det som försvinner ur maten när den processas. Ta till exempel majsstärkelse eller potatisstärkelse. Industrin extraherar fram stärkelsen från majs och potatis. Övriga delar av dessa råvaror blir ofta djurfoder. Det är vad jag kallar frånsatser, för i dessa restprodukter finns vitaminer, mineraler och antioxidanter som vår kropp behöver. Men den moderna livsmedelsindustrin kan skapa exempelvis ett glutenfritt bröd eller en vegokorv med ren stärkelse som grund. Det blir väldigt näringsfattig mat.

Måste man ha koll på allt man äter om man ser till att ha en varierad kost?
— Äter man mycket naturlig mat — grönsaker, frukt, kött, fisk, ägg, kyckling, nötter, frön och all världens kryddor — behöver man generellt inte oroa sig för någon näringsbrist. Sådan mat gör också att man blir naturligt mätt. Om man däremot exkluderar olika former av mat, som kött och fisk, behöver man läsa på.

Det kan vara svårt att hinna läsa alla innehållsförteckningar i affären. Vad är viktigast att tänka på?
— En dag när man har tid ska man lusläsa ingredienslistor på sådant man ofta köper, eller så gör man det hemma. Då vet man till nästa gång vad maten innehåller. Huvudingredienserna ska bestå av riktiga — naturliga — råvaror. Finns exempelvis maltodextrin, stärkelse, socker eller någon form av sirap med som huvudingrediens blir maten näringsfattig.

Äter du själv något onyttigt ibland?
— Absolut. Jag äter lite godis ibland, firar födelsedagar med tårta och bakar till jul. Men jag äter väldigt mycket mindre sådant än förr. När man vant sig av med söta smaker är exempelvis köpebullar inte goda längre. I våra lusse­katter och pepparkakor är det halva mängden socker. Det blir alldeles perfekt sött.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida