Forskare ifrågasätter råd om solning

Forskare ifrågasätter råd om solning
Lite sol varje dag verkar vi må bra av, enligt ny studie. Arkivbild: Mostphotos

Ny svensk studie visar på risker med att undvika sol.

9 april 2014

Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny studie av en forskargrupp från Karolinska institutet och Skånes onkologiska klinik i Lund.

De har följt 29 000 kvinnor under en 20-årsperiod som fick svara på frågor om hur mycket de solar. Forskarna har tagit hänsyn till riskfaktorer som övervikt, rökning, motion, alkoholkonsumtion, ekonomi och utbildning. Ändå kvarstår skillnaderna som visar på högre dödlighet bland dem som inte solar.

Stor skillnad

– Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt att de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö i stället för en minskad risk, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio, SR:s, ekoredaktion.

Forskarna drar slutsatsen att man inte skall undvika att sola, men samtidigt vet man att för mycket sol ökar risken för melanom, elakartad hudcancer.

– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.

Sola lite varje dag

En hypotes till varför de som solar har lägre dödlighet är att D-vitamin som man får genom solljus har en skyddande effekt mot olika sjukdomar.

Docent Pelle Lindqvist säger till SR att vi i Sverige bör följa de sydaustraliska solriktlinjerna som rekommenderar daglig solning.

– Det vi tror är att man skall sola dagligen och kort mitt på dagen. Till exempel ta lunchkaffet i solen, säger han.

Studien har publicerats i tidskriften Journal of internal medicine.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida