smittspridning

Fullt möjligt att slopa karensavdraget permanent

Fullt möjligt att slopa karensavdraget permanent
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, välkomnar beskedet från Arbetsdomstolen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Vårdförbundet och Kommunal har krävt att karensavdraget slopas även efter pandemin. Nu meddelar regeringen att Arbetsdomstolen bedömt att det är fullt möjligt för parterna att förhandla bort det.

‒ Vi välkomnar Arbetsdomstolens ställningstagande, nu blir det upp till parterna att förhandla om ett avskaffande av karensavdraget även efter pandemin, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Under pandemin har regeringen infört en tillfällig karensdagsersättning som innebär att en del av inkomstbortfallet ersätts. Det här har varit viktigt för att de som är krassliga ska stanna hemma i stället för att gå till jobbet och sprida smitta. Men frågan är vad som händer efter pandemin?

Fackligt krav

Vårdfokus har tidigare berättat om att Vårdförbundet och Kommunal kräver att karensavdraget slopas permanent.

De båda fackförbunden har tagit upp frågan med regeringen som tog fram ett lagförslag som skulle göra det möjligt för parterna att förhandla bort karensavdraget.

‒ Vi skickade ut förslaget på remiss och fick svar från Arbetsdomstolen att de bedömer att det redan med dagens lagstiftning är fullt möjligt att förhandla bort det, säger Ardalan Shekarabi.

Högsta instans

I och med Arbetsdomstolens utlåtande meddelar därför regeringen i dag att de kan bekräfta att arbetsmarknadens parter har rätt att förhandla bort karensavdraget.

‒ Arbetsdomstolen var tydliga i sitt svar och eftersom de är högsta instans i sådana här frågor finns det inga skäl att gå vidare med ny lagstiftning, säger Ardalan Shekarabi.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro ser dagens besked från regeringen som positivt.

‒ Tillsammans med Kommunal kommer vi att fortsätta driva den här frågan. Det ska ju inte vara så att våra medlemmar ska betala med sämre villkor för att de finns i en miljö där de utsätts för smitta, säger Sineva Ribeiro.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida