Fyra röster: Vad kommer vaccinet att betyda för dig?

Fyra röster: Vad kommer vaccinet att betyda för dig?
Det ändrade smittläget och den höga belastningen i vården ligger bakom viljan att att vaccinera vårdpersonal tidigare än planerat. Foto: Getty Images
22 januari 2021
Odetta Ekberg, iva-sjuksköterska på Infektionsavdelning 2, Skånes universitetssjukhus, Malmö

Odetta Ekberg, iva-sjuksköterska på Infektionsavdelning 2, Skånes universitetssjukhus, Malmö

— Jag längtar efter vaccinet! Jag är själv hemma nu för fjärde veckan med covid-19. Vi smittade varandra i personalgruppen, fast vi försökte hålla avstånd.

— Vaccinet kommer minska trycket på vården. Det betyder mycket för oss som jobbar. Men framför allt kan de som behöver få vård för andra sjukdomar komma, de som i dag är rädda för att bli smittade eller belasta. Även vården för de som är akut sjuka eller råkat ut för olyckor belastas nu av att vi har så många inneliggande med covid.

— Nu är det viktigt att komma igång snabbt med att vaccinera.

My Opperdoes, barnmorska och utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Göteborg

My Opperdoes, barnmorska och utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Göteborg

— Mina insatser i covidvården kommer inte behövas längre. Under året har jag arbetat med smittspårning och gjort inhopp inom akutsjukvården i stället för att fullt ut arbeta på min vanliga arbetsplats.

— Det förebyggande arbetet har varit eftersatt och jag vill fokusera på insatser kring den sexuella och reproduktiva hälsan som är en viktig del av människors liv.

— Privat längtar jag efter att kunna träffa mina föräldrar och umgås med vänner. Jag hoppas att vaccinet gör att vi snart kan vara tillsammans fysiskt igen.

Nancy Ferolin, Biomedicinsk analytiker, Karolinska laboratoriet, Handens närsjukhus

Nancy Ferolin, biomedicinsk analytiker, Karolinska laboratoriet, Handens närsjukhus

— Det är lite läskigt att det går så fort, i vanliga fall tar det ju många, många år att få fram ett vaccin. Jag är en sådan person som är lite försiktig och jag har inte heller tagit influensavaccin.

— Det behövs förstås ett vaccin så att samhället kommer igång igen och jag tycker att det är viktigt att de som är mycket äldre får det eftersom de är mer sårbara än de yngre.

— För egen del är jag dock skeptisk, det kan man säga. Man skulle nog behöva prova det mycket mer på många fler personer. Jag kommer inte själv att ta vaccinet.

Catherine Kildal-Leblond, Sjuk­sköterskestudent, Karolinska institutet, Stockholm.

Catherine Kildal-Leblond, sjuk­sköterskestudent, Karolinska institutet, Stockholm

— Jag är klar till sommaren och tänker att det är viktigt för oss, som vårdpersonal, att vara skyddade. Det kommer att kännas tryggare för mig personligen att veta att jag är immun. Mest för patienternas skull. De ska inte behöva vara rädda när de får den vård de behöver. De ska inte behöva vara rädda för att vi ska smitta dem. Och åt andra hållet. Vi borde inte behöva vara rädda för att bli smittade på jobbet.

— Både under praktik och jobb har jag varit med om att det skett smittspridning.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida