Virusutbrott

Han hamnade i apkoppornas epicentrum

Han hamnade i apkoppornas epicentrum
VIctor Westergren är sjuksköterska och enhetsledare på Venhälsan i Stockholm. Foto: Sanna Björkman.

När ett nytt virus började spridas bland män som har sex med män i Europa förstod personalen på Venhälsan i Stockholm att det bara var en tidsfråga innan de skulle få sitt första fall. "Det har varit en hektisk sommar, men också lärorikt och spännande. Men jag har lidit med patienterna som återigen fått uppleva stigma", säger Victor Westergren.

Utetemperaturen närmar sig 30-strecket, men en trappa ner på Södersjukhuset är det behagligt svalt. I korridoren på STI-mottagningen Venhälsan är det lugnt och stilla. En ensam man i väntrummet, ett par sjuksköterskor som småpratar utanför ett undersökningsrum. Inget skvallrar om den febrila aktivitet som pågått här under sommaren.

Sedan juni har mottagningen hanterat 75 procent av landets cirka 130 apkoppsfall. De har tagit hand om patienter med misstänkta symtom, provtagit, smittspårat och vaccinerat exponerade personer. Dessutom har de svarat på en enorm mängd frågor via telefon och 1177 från allmänhet, patienter, myndigheter och media. Mitt under den semesterperiod som äntligen skulle ge lite ro efter två år med pandemi.

Från noviser till experter

Med infektionskompetens och inriktning mot män och transpersoner som har sex med män blev Venhälsan snart en regional specialistmottagning för apkoppor. Från att knappt hört talas om viruset tidigare är personalen nu de som har mest kunskap och erfarenhet i Sverige.

– Den stora utmaningen har varit att ställa om till ett virus som få visste något om. Men det vi lärt oss av covid förenklade arbetet, säger Victor Westergren, sjuksköterska och enhetsledare på Venhälsan.

Apkoppor: symtom och komplikationer

Symtomen debuterar oftast inom tre veckor efter smittillfället.

  • blåsor eller sår på och runt könsorganen och runt analöppningen. Det kan också bildas blåsor eller sår på bålen, armar, ben, händer och fötter, i ansiktet eller i och runt munnen
  • svårigheter att äta och dricka på grund av blåsor eller sår som kliar och gör ont
  • problem med avföring, t.ex. diarré, och svårigheter att kissa
  • feber
  • ont i huvudet och i musklerna
  • svullna lymfkörtlar
  • smärta runt analöppningen och i ändtarmen
  • tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet.

Vid tidigare utbrott i afrikanska länder har allvarlig sjukdom och enstaka dödsfall rapporterats, främst hos personer med nedsatt immunförsvar, barn och gravida. I det aktuella utbrottet sker smittspridning i länder där apkoppor normalt inte förekommer och många fall har rapporterats i bland annat Europa.

Sjukdomen kan orsaka mycket smärta och obehag, men läker i regel av sig självt inom två till fyra veckor. Vuxna personer blir sällan allvarligt sjuka. Det har dock förekommit fall av sjukhusinläggningar, som följd av exempelvis svårigheter att äta på grund av smärtsamma blåsor i munnen. I sällsynta fall kan sjukdomen leda till komplikationer och i undantagsfall leda till att man avlider.

Patienten beräknas idag vara smittsam från att symtomen debuterat till att alla blåsor torkat in, skorpan fallit av och frisk hud syns under.

Källa: FHM och Center for diseasecontroll, CDC.

Som ställföreträdande verksamhetschef kastades han in i den mest intensiva fasen när han kom tillbaka från sina tidiga semesterveckor i början av juli.

– Vi hade några enstaka fall i maj och juni, men det var efter midsommar som det drog i gång ordentligt. Eftersom vi är en liten mottagning fick vi ställa om helt. All vanlig STI-testning har vi fått hänvisa till andra mottagningar. Vi har verkligen kämpat för att inte våra hiv-patienter och PrEP-patienter (som får förebyggande hiv-behandling), tillsammans cirka 3 500 patienter, ska komma i skymundan.

Personer med misstänkta symtom har kommit direkt till mottagningen för läkarbesök och provtagning. Har det funnits en stark misstanke om smitta får de gå hem med förhållningsregler om att isolera sig. Några enstaka patienter har behövts läggas in på infektionsavdelning på Danderyd eller Huddinge.

– Då har det handlat om att de haft så mycket blåsor i svalget att de inte kunnat få i sig mat och dryck och behövt näring eller behövt smärtlindring. Eller behövt behandla sekundärinfektioner med antibiotika.

Brist på vaccin

Smittspårningen har genomförts av sjuksköterskorna och kuratorerna och personer som kan ha utsatts för viruset kallas för postexponeringsprofylax i form av vaccin.

Vaccin apkoppor
Personer som exponerats för apkoppor vaccineras med samma vaccin som används mot smittkoppor. Foto: Sanna Björkman.

– Vaccinet har varit en stor fråga, speciellt eftersom det inte funnits tillräckligt. Vi hade gärna sett att alla våra patienter i riskzon fått vaccin i förebyggande syfte, som de precis beslutat om i Danmark. Men på grund av bristande tillgång beslutade Folkhälsomyndigheten att använda de få doserna vi fått som postexpositionsprofylax, säger Victor Westergren.

Parallellt med patientarbetet har Victor Westergren och de andra cheferna på Venhälsan suttit i täta möten med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm. På plats har personalen har haft dagliga avstämningar på mottagningen. Vad vet vi nu om smittvägar? Symtom? Profylax? De har varit noga med att se till att de gett samma information till patienter och allmänheten.

Om vaccin

Det finns inte idag inte något godkänt vaccin mot apkoppor, men eftersom viruset tillhör samma familj som smittkoppor antas det vara verksamt även om skyddseffekten fortfarande är oklar.

Vaccinet ges subkutant, i huden, 0,5 ml.

De flesta patienter behöver två doser.

Det råder brist på vaccin. Folkhälsomyndigheten har därför valt i dagsläget prioritera att vaccinet ska ges till personer som exponerats för misstänkt smitta.

I Danmark erbjuds alla män som har sex med män vaccin i förebyggande syfte.

Källa: FHM

– Det har funnits en del frustration hos patienter och andra som vi på golvet har fått hantera, till exempel kring vilka som ska erbjudas vaccin och att det dragit ut på tiden. Men det är handlar om beslut som inte vi kan råda över.

Tillsammans med läkaren Finn Filén har Victor Westergren ganska snabbt blivit ansiktet utåt för apkoppor i Sverige. De har ställt upp på intervjuer i tidningar, radio och tv.

– Jag är egentligen ingen person som gillar att ta plats på det sättet, men jag förstod att vi behövde få ut det vi lärt oss hittills. Jag har gjort det för patienternas skull, för att komma med fakta i stället för fördomar.

Motverka stigma

För i kölvattnet av avkoppor har en annan, gammal farsot dykt upp igen – stigmat mot män som har sex med män. Att viruset fick fäste i den här gruppen är olyckligt, säger Victor Westergren.

– Det sista vi ville var att de ska få uppleva hur det var när hiv bröt ut igen. Men nu har vi stått här i vår skyddsutrustning, det har varit tufft.

Med ffp2-munskydd, långärmade förkläden och handskar har det varit extra viktigt att visa empati.

– Lyssna och var närvarande, visa att du inte är på väg därifrån direkt. Förklara varför vi har utrustningen och att det inte har något med patienten som person att göra – eller med ens egen rädsla för att bli smittad, säger han.

Någon oro för att bli smittad själv har Victor Westergren aldrig känt, även om en del fall rapporterats in till ECDC där det visar att vårdpersonal fått apkoppor så fastslås det att de inte smittas i arbetet.

Bidra med forskning

Så här i mitten av augusti präglas fortfarande Venhälsans arbete av apkoppor, men de nya rutinerna börjat sätta sig, provhanteringen fungerar smidigt och i kylskåpet i läkemedelsrummet finns ampuller med vaccin. Hela personalstyrkan är tillbaka efter semestern och det bidrar till ett visst lugn. Även om det har varit mycket att göra så har ingen behövt bryta sin ledighet, utöver en av cheferna som frivilligt valde att skjuta på sin semester lite grann.

– Det fanns en stor vilja bland personalen att klara av det här och en skyldighet gentemot patienterna att de skulle få den bästa vården. De litar på oss, men det är klart att det har varit slitsamt.

Tillsammans med Smittskydd Stockholm fortsätter arbetet med att hantera utbrottet i Stockholm. Viktor Westergren och kollegorna är övertygade om att viruset kommer att sprida sig till andra grupper i samhället och andra vårdgivare kommer möta patienter med apkoppor.

– Även om det inte idag klassas som en sexuellt överförbar sjukdom så verkar det vara troligt att det är den främsta smittvägen. Nu behöver alla inom vården vara uppmärksamma på symtom och våga ta sexualanamnes.

Flera studier är redan på gång på Venhälsan och man hoppas på att få bidra med viktig kunskap om det nya viruset.

– Om något år tänker jag mig att apkoppor kommer att kunna jämföras med herpes. Det finns, men de allra flesta blir inte allvarligt sjuka. Vi har inte haft något dödsfall i Sverige, och det gör mig lugn när jag tänker på det sättet, säger Viktor Westergren.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida