kriget i Ukraina

Han skickar utrustning som kan rädda liv i Ukraina

Han skickar utrustning som kan rädda liv i Ukraina
Norbert Gröpl (mitten) med kollegorna Agneta Torsson och Mats Eriksson intill sändningen till Ukraina. Foto: Per Grundberg, Tiohundra

Anestesisjuksköterskan Norbert Gröpl har inventerat och packat utrustning som skickas från Norrtälje sjukhus till Ukraina. Det känns bra att hjälpa till på något sätt men han är frustrerad över utvecklingen. ”Det är ett fruktansvärt krig, jag hoppas att Sverige ställer upp och tar emot flyktingar och vårdar dem som skadats” säger han.

Ukraina har bett omvärlden om hjälp med sjukvårdsutrustning. Inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism kommer Sverige att donera en stor mängd materiel under veckan. Det handlar till en början om åtta lastbilar med bland annat 50 respiratorer, 1 miljon munskydd, 5 000 venkatetrar och lika många droppslangar, 100 000 liter desinfektionsmedel, 10 000 bandage samt 50 000 ansiktsmasker och annan personlig skyddsutrustning. Det kan bli mer framöver.

Region Stockholm var tidigt igång med nödförsändelsen – ett beslut fattades i måndags. På Norrtälje sjukhus har materielansvariga anestesisjuksköterskan Norbert Gröpl, tillsammans med undersköterskorna Agneta Torsson och Mats Eriksson (materialansvarig på iva), inventerat och packat utrustningen.

— Direkt när kriget bröt ut kände jag en stor sorg. Det var många hemska bilder på skadade och livrädda människor som sökt skydd i källare. Jag kände mig passiv och maktlös. Därför blev jag väldigt glad när vi i måndags ombads hjälpa till. Det blev en bra chans att bidra med något litet i alla fall, ett sätt att engagera sig humanitärt, säger Norbert Gröpl.

Behöver kunna operera

Han och kollegerna funderade över vad Ukraina är i störst behov av just nu. De kom snabbt fram till att fokusera på akutvårdsutrustning.

— De behöver kunna operera, plocka ut splitter och kulor och sy ihop. Vi gick igenom hela avdelningar, letade efter sådant som vi använder sällan eller som vi har ett överflöd av. Vi har även sparade saker på vinden som bara samlar damm men som nu kan göra stor nytta. Vi har kollat av så att allt är funktionsdugligt och inom bästföredatum. Sedan stämde vi av med chefsläkaren att vi kunde skicka de här grejerna, säger Norbert Gröpl.

Skickar narkosapparat

Totalt blev det två lastpallar med materiel. Det handlar bland annat om en hel del kirurgiska instrument och provtagningsmateriel. Utöver det skickar Norrtälje sjukhus en avancerad narkosapparat, som kan komma att rädda många liv.

— Vi bytte nyligen utrustning. Men eftersom de är fullt fungerande maskiner har vi behållit dem som reserv, ifall våra nya skulle krångla. Men det räcker gott och väl med en, den andra är nu på väg till Ukraina, säger Norbert Gröpl.

Han berättar om livliga diskussioner med kollegorna på sjukhuset. Alla vill hjälpa till på något sätt. Han vet ännu ingen som bestämt sig för att åka ner till Polen eller andra angränsande länder för att hjälpa på plats, men sådana tankar snurrar hos många.

”Vår plikt att ställa upp”

Sverige har ännu inte fått någon skarp begäran om att ta emot patienter, men Socialstyrelsen har kartlagt vårdplatsläget för att vara redo om en sådan begäran skulle komma. I dagsläget står inga vårdplatser tomma, men bedömningen är ändå att Sverige har goda möjligheter att ta emot patienter genom att ställa om och eskalera vården.

Norbert Gröpl
Norbert Gröpl, anestesisjuksköterska Norrtälje sjukhus. Foto: Privat

— Min personliga uppfattning är att Sverige borde kunna sätta upp fältsjukhus i Polen och transportera skadade med ambulansflyg hit, så att vi kan ge dem högklassig vård, säger Norbert Gröpl.

Efter två år med pandemi är många i vården slutkörda. De stora flyktingströmmarna från Ukraina kan innebär att många ska få vård, stöd, vaccineringar och hälsokontroller. Orkar ni det?

— I stället för att få återhämta sig efter pandemin kommer ett nytt problem. Det är så klart en utmaning. Men vi har det väldigt bra i Europa, det är vår plikt att ställa upp. Det är ett fruktansvärt krig som pågår inpå knuten, det är inte läge att vara passiv. Sverige måste göra allt för att lugna ner konflikten, se till att den inte sprider sig och hjälpa på alla tänkbara sätt. Jag tycker att man ska ta emot så många flyktingar man kan och vårda dem som skadats.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida