Han tog chansen att bli specialist på ultraljud

Skånes universitetssjukhus har betat av köerna till ultraljud genom ombyggda lokaler, ny utrustning och vidareutbildad personal. Adil Adlouni jobbar som sonograf och gör samma saker som läkarna.
Satsningen på att uppgradera ultraljudsverksamheten vid Skånes universitetssjukhus inleddes 2020 då väntetiderna var långa. Patienter som skulle ha undersökt inom fyra veckor fick ibland vänta i upp emot åtta månader.
Extra undersökningstider infördes på helger. Nya ultraljudsmaskiner köptes in till Malmö, Lund och Trelleborg. I slutet på februari invigdes ombyggda lokaler i Lund vilket har gjort att kapaciteten fördubblats. Numera kan 60 patienter undersökas varje dag.
En del av satsningen har varit att vidareutbilda personal. Flera röntgensjuksköterskor har eller ska utbildas till att bli sonografer, vilket innebär att de självständigt tolkar bilder och svarar på remisser.
Fastnade direkt för ultraljud
En av dem är Adil Adlouni. Direkt efter röntgensjuksköterskeexamen 2014 ville han lära sig mer och fördjupa sitt arbete. Han gick flera kurser, utan att det ledde till förändrade arbetsuppgifter.
Men för några år sedan fick han ett erbjudande om att göra ultraljudsundersökningar vid misstanke om djup ventrombos. En vanlig undersökning som läkarna hade svårt att hinna med. Överläkaren Anders Nilsson, metodansvarig för ultraljudsverksamheten, lärde upp Adil Adlouni och ytterligare en röntgensjuksköterska
– Jag fastnade direkt, det var väldigt roligt. Av en slump såg jag att det fanns lediga platser på sonografutbildningen och frågade om jag fick gå den. Tidigare hade det varit känsligt att låta annan personal utföra läkaruppgifter. Men jag fick fullt förtroende och stöttning från Anders Nilsson. Det var ovärderligt, säger Adil Adlouni.
Undersökningar och interventioner
I december 2022 blev han färdig sonograf, efter att i två års tid ha varvat heltidsarbete och deltidsstudier på distans vid Karolinska institutet. Utbildningen höll hög nivå med duktiga föreläsare. Det var tufft att jobba heltid, men det var nödvändigt eftersom bristen på röntgensjuksköterskor, framför allt nattetid, gjorde att han inte kunde plockas bort från schemat.
Numera jobbar han heltid som sonograf, och gör alla typer av undersökningar. Det kan handla om att leta efter inflammationer eller tumörer i lever, njurar och bukspottkörtel, för att nämna några exempel.
– Jag har fått förtroendet att även göra en del interventioner, som biopsier och att sätta drän till djupa infektionshärdar. Jag ingår i läkargruppen och gör ungefär samma saker som dem. Jag känner mig som en i gänget, säger Adil Adlouni.
Känner att han hittat hem
Han tycker att de nya fräscha lokalerna med fler ultraljudsmaskiner har gett ett lyft. Till skillnad från tidigare är hela verksamheten samlad på ett ställe. Förutom minskade köer har förutsättningarna blivit bättre för personal under utbildning, både läkare och blivande sonografer.
– Förut kunde de känna en stress att bli klara med sin patient för att någon stod i kö till labbet. Nu får de ta det i egen takt, vilket gör att de lär sig bättre. Ytterligare en vinst är att vi kommer kunna avlasta och göra en del undersökningar som annars skulle gjorts i magnetkamera eller datortomografi, säger Adil Adlouni.
Rastlösheten han kände i början av karriären är borta.
– Jag trivs bra. Jag har hittat hem.