Här får hemlösa både vård och vaccin
Det är en nöjd Juhani Ljungström som följer efter distriktssköterskan Barbro Andersen till övervaket efter vaccineringen. Foto: Madeleine Andersson
covidvaccin

Här får hemlösa både vård och vaccin

Utan hemadress och telefon är det svårt att boka covidvaccinering. Personalen på Pelarbacken måste ta andra vägar för att nå fram med vård och vaccin till Stockholms hemlösa. För Juhani Ljungström är sprutan efterlängtad – snart kan han hälsa på släkten i Finland.

Distriktssköterskan Barbro Andersen sticker in kanylen mitt emellan ögonen på patienten Billy Höijers ansiktstatuerade högerarm. De känner varandra sedan tidigare vårdbesök och pratar och skämtar under tiden som covidvaccinet går in i Billy Höijers kropp.

– Det där var inte så farligt, säger han när Barbro Andersen dragit ur kanylen och fäster ett plåster som en ögonbindel över tatueringsansiktet.

Han skrattar och drar ner T-shirtsärmen över plåstret.

”Jag tror att vi har fått pandemin för att vi ska lära oss att ta hand om och hjälpa varandra. Det är min tro”, säger Billy Höijer. Foto: Madeleine Andersson.

Sedan i slutet av april vaccinerar öppenvårdsmottagningen Capio Pelarbacken i Stockholm sina hemlösa patienter. Pelarbacken är en del i Region Stockholms arbete för att vaccinera socialt utsatta personer. Gruppen ingår i fas tre i Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccinering mot covid-19. Vaccineringen på Pelarbacken sker tre halvdagar i veckan, och personalen hinner med ungefär 30 patienter om dagen. Patienterna behöver vara folkbokförda i Sverige, men kan vara skrivna var som helst i landet.

Så ska de mest utsatta få vaccin

I Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccinering ingår personer som lever i socialt utsatta situationer, som hemlösa och papperslösa, i fas 3. Särskild hänsyn ska tas till grupper med låg socioekonomisk position, eftersom covid-19 är vanligare bland dem.

Region Stockholm har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att nå ut till socialt utsatta människor. Detta eftersom planen från början var att sköta vaccineringen enbart via de vårdmottagningar som redan har kontakt med den patientgruppen.

Efter kritiken satte regionen in en mobil vaccinationsenhet som åker ut till frivilligorganisationer som Stadsmissionen. Från den 24 maj behöver dessa patienter inte längre visa upp någon ID-handling för att vaccineras.

Flera regioner samarbetar på ett liknande sätt med frivilligorganisationer, till exempel Västra Götaland, Östergötland, Skåne och Gävleborg.

I Region Halland går det trögt med vaccinationen av socialt utsatta. Den 17 maj hade hemlösa fortfarande inte börjat vaccineras i regionen, enligt Radio P4 Halland.

Även i Jönköping ser det ut att kunna bli problematiskt att nå socialt utsatta personer. Planen är att patienterna ska få ett brev om att de kan boka en tid för vaccination genom att ringa eller besöka 1177 på webben. Det krävs också att de har med sig ett specifikt intyg till vaccinationstillfället, enligt SVT Jönköping.

”I dag har jag permission”

Billy Höijer har varit nykter i många år. Jobbat på Stadsmissionen och haft eget företag där han hjälpt hemlösa och föreläst på skolor om missbruk och människan bakom. Men så fick han ett återfall. Tidigare i år blev han misshandlad och sedan en tid tillbaka vårdas han för sina skador på Pelarbackens systerverksamhet med heldygnsvård för hemlösa.

– Det är som att vara på anstalt, nu i pandemin. Man får inte ta emot besök. Men i dag har jag permission.

Att sticka kanylen mellan ögonen kanske är nästa vaccinationsteknik? Foto: Madeleine Andersson.

Case managern och undersköterskan Britt-Inger Löfström skriver upp klockslaget för vaccineringen med en bläckpenna på hans hand. Sedan följer hon honom och rullatorn genom korridoren ner till den administrativa delen av mottagningen, som förvandlats till övervakning av biverkningar och allergiska reaktioner. Billy Höijer hejar glatt på flera andra patienter. Vänner och bekanta han inte träffat på länge. Efteråt ska han handla hygienartiklar och lite mat innan han behöver återvända till heldygnsvården.

Hjälper patienterna från gatan

När han läkt och återhämtat sig tillräckligt ska han åka till ett behandlingshem norröver. Personalen på Pelarbacken hjälper patienterna att ta reda på vilka rättigheter de har och vilka möjligheter till fortsatt vård som finns. De samarbetar mycket med socialtjänsten. Tanken är att man inte ska komma ut direkt på gatan efter att ha vårdats här.

– Vi kan inte bara skriva ut antidepressiva till en patient som inte har någonstans att sova och tro att allt blir bra då, säger enhetschefen och sjuksköterskan Maria Immala.

På öppenvårdsmottagningen finns förutom somatisk vård allt från psykiatri till fotvård. De har också samarbete med en sex- och samlevnadsmottagning. Kommer patienten in för ett bensår, men även visar sig ha exempelvis tandvärk, kan hen få hjälp med det också.

Drop-in underlättar för patienterna – men inte vaccinplaneringen

En svår del i arbetet är att nå patienterna. De saknar både bostadsadress och i många fall dessutom mobiltelefon och mejl. Pelarbacken har uppsökande verksamhet i områden där hemlösa brukar vistas, som T-centralen i Stockholm, och försöker då motivera personer som behöver vård eller vaccin att besöka mottagningen. De erbjuder också vård i sin mobila sprututbytesverksamhet som åker ut till bland annat Jakobsberg, Södertälje och Norrtälje. En hel del patienter kan de nå genom härbärgen, men lämnar patienten härbärget finns en risk att kontakten bryts.

I vanliga fall har Pelarbacken ofta drop in, men covidvaccineringen måste bokas in för att mottagningen ska kunna planera arbetet och få lagom många sprutor levererade från Sabbatsbergs vaccinationsenhet.

– Även om vi bokat in en person så kan det var en lång väg för den att komma hit. Den kanske träffar en vän och gör något som är mycket mer intressant än att komma hit. Då får man bara hoppas att patienten hör av sig igen. För samtidigt är det allas eget ansvar, säger sjuksköterskan Victoria Tersmeden.

Hon är stationerad vid övervaket och fångar upp varje nyvaccinerad patient med ett randigt anteckningsblock och bläckpenna. Hon skriver upp nummer till dem som har mobiltelefon och namn på boenden och härbärgen till dem som har tak över huvudet.  

”Det känns underbart att få vaccinet”

Patienten Juhani Ljungström tågar in hack i häl på distriktssköterskan Barbro Andersen på slutstationen efter att ha fått sin första spruta covidvaccin.

– Det känns underbart att få den här chansen. Många tror att man behöver vara högt uppsatt för att få sprutan. Men genom min kompis Anders fick jag veta att vi kunde vaccinera oss här. Annars hade jag inte fått reda på det, säger Juhani Ljungström.

Han är glad att det var just här som han fick ta sin spruta.

”Det känns underbart att få den här chansen”, säger Juhani Ljungström som just fått sin första dos covidvaccin. Foto: Madeleine Andersson.

– Här blir jag alltid bemött på ett bra sätt. På en annan vårdcentral känner vi inte varandra. Det gör vi här. Det känns tryggare.

När han är färdigvaccinerad vill han resa.

– Jag längtar efter att åka till Finland. Jag är född där och mina kusiner bor där. Jag pratade med en lastbilschaufför som berättade att när jag är färdigvaccinerad kan jag få som ett pass så jag kan åka dit. Det är kanonbra, säger Juhani Ljungström.

Victoria Tersmeden kommer med ett par informationsblad och de kikar på hans vaccinationskort. Han har fått Pfizer-Biontechs vaccin och får ta den andra dosen den 22 juni. Kanske kan han få åka till Finland lagom till midsommar. Victoria Tersmeden ser honom i ögonen och säger att det är viktigt att han tar den andra dosen för att få ett fullgott skydd. Juhani Ljungström förstår. Han viker ihop lapparna, stoppar ner dem i plånboken och lägger dem i innerfickan på skinnjackan.

– Där sitter de bra. De här får jag inte tappa, säger han.

”De här patienterna förtjänar all respekt”

Innan patienterna får komma in till vaccineringen får de munskydd och visir. Många tycker att det är jobbigt att bära visiret. Det immar igen och de får svårt att se, säger flera när de kommer till övervaket. Victoria Tersmeden försöker lugna dem med att det blir lite bättre när de tar av munskyddet. Det måste de ändå göra, för att hon ska kunna ha koll på om de får biverkningar. Patienten kan till exempel få blå läppar innan den märker av att en allergisk reaktion är på gång. Det kan också klia i munnen.

Visiret flyger av på en patient som sliter av sig munskyddet och landar med utsidan ner. Victoria Tersmeden, som själv är skyddad med skyddsglasögon och munskydd, plockar lugnt upp visiret från golvet och hjälper patienten att få på sig det igen.

– De sitter lite dåligt de här, säger hon, spritar sedan händerna och frågar vilken saft patienten vill ha.

Valet faller på en gul citronsaft som hon häller upp medan hon håller ett öga på patienterna på de vita, glest placerade stolarna omkring henne.

– Jag har alltid haft en förkärlek för beroendepatienter och psykiatri. Det är en kategori av patienter som inte alltid blir riktigt sedda och väl bemötta i vården. Det har jag sett under mina 28 år i yrket. De här patienterna förtjänar all respekt. De är en utsatt grupp som inte alla har förståelse för, säger Victoria Tersmeden.

Bensår och ensamhet

Sår på ben och fötter kan berätta en hel historia om patientens liv.

– Det kan bero på ensamhet. Patienten kanske föredrar att sitta i en busskur eller på T-centralen där det finns andra människor, framför att bo isolerad i en lägenhet. Sitter personen dygnet runt så drabbas kroppen av det. Benen svullnar upp, vilket kan leda till torr hud som kan leda till sår, säger Victoria Tersmeden.

Sjuksköterskan Victoria Tersmeden passar på att be om Juhani Ljungströms kontaktuppgifter medan han sitter av sin kvart på övervaket. Foto: Madeleine Andersson.

Hon tycker att det känns ”fantastiskt” att de nu kommit igång med vaccineringen.

– Särskilt med tanke på att våra patienter är så pass oskyddade. De har inte råd att köpa munskydd. De har inte ens vatten och tvål, säger Victoria Tersmeden.

Hittills tycker hon att arbetet flutit på bra. Personalen jobbar i tre team. Ett team för hälsodeklaration. Ett vaccinerar och ett annat observerar och lämnar ut vaccinationstid för dos två. I bakgrunden finns en läkare tillgänglig vid till exempel biverkningar och allergi. Patienterna som behöver annan vård fångas upp och bokas in till ett nytt tillfälle.

”Pandemin ska lära oss att ta hand om varandra”

När klockan slår tolv har nästan alla patienter väntat klart sin kvart efter vaccineringen och lämnat mottagningen. Större delen av personalen på Pelarbacken försvinner in i lunchrummet för en efterlängtad rast. Billy Höijer häver sig upp från stolen med rullatorn och kränger på sig sin röda collegetröja med Victoria Tersmedens hjälpande hand. Nu ska resten av ”permissionen” utnyttjas i matbutiken och ute i majsolen.

– Den här pandemin är något vi har fått för att vi ska lära oss att ta hand om och hjälpa varandra. Det är min tro, säger Billy Höijer.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida