Röntgen

Här kan barnen sova när de undersöks

Här kan barnen sova när de undersöks
På Karolinska finns ett rum dedikerat för de barnpatienter som ska sövas med dexdor. Foto: Privat

Vid MR- och DT-undersökningar är det viktigt att ligga stilla, vilket kan vara svårt för barn. På Karolinska i Stockholm används allt oftare ett sederande läkemedel som får barnen att sova, i stället för full narkos.

Efterfrågan på MR- och datortomografiundersökningar av barn har ökat mycket de senaste tio åren. Det är kraftfulla diagnostiska verktyg, men för att få bra bilder krävs stillhet. Flera metoder har utvecklats. Bland annat kan spädbarn få välling precis före undersökningen för att de ska somna, äldre barn kan titta på film som projiceras i taket eller komma på besök före undersökningen för att bekanta sig med kameran.

Men det är inte alltid detta räcker. När barn mellan sex månader och sex år ska undersökas med MR — som tar lång tid, bullrar mycket och är särskilt känsligt för rörelseartefakter — behövs ofta generell anestesi eller djup sedering.

Sandra Lawler, chefssjuksköterska vid barnradiologen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, berättar att det innebär vissa risker för patienten samtidigt som det kräver mer personal till högre kostnad. Dessutom är det brist på dagvårdplatser och tillgången på anestesipersonal är begränsad.

— Det var nästan omöjligt för våra tidbokare att få ihop pusslet med föräldrarnas önskemål, lediga tider i kamerorna, narkospersonal och dagvården. Ytterligare ett problem var att vi hade dåliga erfarenheter av det läkemedel som tidigare användes för enklare sedering, klonidin. Det hände ofta att barnen vaknade vid förflyttningen till undersökningsbordet, varpå en ny tid behövde planeras in med full narkos. Vi behövde helt enkelt tänka nytt, säger hon.

Sover tungt på dexdor

Det ledde till att Karolinska 2015 införde sedering av barn med intranasal dexmedetomidine (dexdor), som gör att barnen sover tungt i cirka två timmar. En röntgensjuksköterska ansvarar för administrering av läkemedlet och övervakning av patienten. Cirka 400 barn MR-undersöks med hjälp av dexdor varje år på Karolinska.

Metoden har spritt sig och används i dag av flera sjukhus. Men till skillnad från på Karolinska är det inte alltid röntgensjuksköterskor som håller i ansvaret. Nu har dessutom Karolinska gått ett steg länge, sedan 19 månader används dexdor vid DT-undersökningar av barn.

Viktigt med lugn atmosfär

Petra Swanberg. Foto: Privat

Petra Swanberg, röntgensjuksköterska och utvecklingsansvarig inom DT, berättar att det inte behövs några särskilda förberedelser, som exempelvis fasta. Barnet och föräldrarna tas emot i ett dedikerat undersökningsrum där de informeras om hur läkemedlet fungerar och vad som ska göras. Sedan mäter en röntgensjuksköterska blodtryck, saturation och puls, vilket ibland kan vara en utmaning.

— En del tycker att det är lite läskigt. Det viktigaste är att ha en lugn atmosfär i rummet och att barnen inte blir för upprörda, för då kan de kämpa sig igenom läkemedlet och hålla sig vakna, säger Petra Swanberg.

Sedan ges dexdor som en puff i näsan, precis som en nässpray. Efter ungefär 20 minuter faller barnet i en tung sömn som vanligtvis inte störs av ljud, ljus eller förflyttningar. Efter undersökningen får barnet sova en stund — en alltför tidig väckning kan vara upprivande. När alla värden ser bra ut får barnet gå hem, vanligtvis tar hela proceduren inte mer än tre timmar.

— Det är väldigt uppskattat av föräldrarna, särskilt de som varit med om avbrutna undersökningar eller som fått se sina barn sövas flera gånger. Det här är smidigt och ger mindre oro. Vi använder metoden främst för barn upp till fyra år. Med äldre barn försöker vi först med att de ligger stilla på egen hand, vilket brukar gå bra, säger Petra Swanberg.

Kompetensutveckling

En av få negativa effekter är att det behövs tre röntgensjuksköterskor, två som genomför själva DT-undersökningen och en som ansvarar för övervakningen av patienten. Men i övrigt är det mest positiva erfarenheter, enligt Sandra Lawler.

— Vi upplever att vi har minskat behovet av full narkos och att färre undersökningar behöver ombokas. Förutom att det ökar patientsäkerheten utnyttjar vi sjukhusets resurser mer effektivt. Samtidigt innebär det en kompetensutveckling för röntgensjuksköterskorna.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida