Vårdförbundspriset

Hennes covidteam blev lösning i hemsjukvården

Hennes covidteam blev lösning i hemsjukvården
”Självklart har det varit utmanade, men överlag har det fungerat himla bra. Jag är så stolt över alla i teamet”, säger Moa Gullbrand, sjuksköterska i Umeås hemsjukvård. Foto: Privat

Skyddsombudet och sjuksköterskan Moa Gullbrand delade upp kommunens hemsjukvård med ett covidteam. Tryggheten ökade för kollegor och patienter, samtidigt som smittspridningen förblev låg. Nu kan hon vinna Vårdförbundspriset och få 500 000 kronor.

När coronapandemin bröt ut i Sverige hade sjuksköterskan Moa Gullbrand precis blivit skyddsombud på hemsjukvården i Umeå kommun. Det kom ny information hela tiden.

– Det var kaos och blev jättedålig stämning i arbetsgruppen. Många var extremt rädda. Hemsjukvården har i princip bara äldre multisjuka, säger Moa Gullbrand.

Sju frivilliga sjuksköterskor

Ny och taggad som hon var på skyddsombudsrollen, drog hon snabbt ihop ett möte med skyddsombud och chefer i kommunen. De bestämde sig för att skapa ett covidteam som enbart skulle arbeta med covidpatienter.

Moa Gullbrand gillar projekt, och tog på sig att sätta ihop arbetsgruppen. De blev ett team på sju frivilliga sjuksköterskor, som jobbade två åt gången. Moa Gullbrand var en i det första paret ut.  

Fakta

Namn: Moa Gullbrand

Ålder: 29 år

Bor: I Umeå med sambo, två barn och en hund.

Yrke: Sjuksköterska i hemsjukvården i Umeå kommun sedan fyra år. Skyddsombud sedan år 2020. I november färdigutbildad distriktssköterska. Vill även studera till barnsjuksköterska i framtiden.

Lön: Just nu 33 000 kronor/månad.  När jag blir distriktssköterska kommer jag få 36 000. Kommunen betalar min utbildning, det är det inte alla som gör.

Det här är personcentrerad vård för mig: Att vi anpassar oss efter patienten och dennes förutsättningar i stället för våra egna. Att vi i vården ständigt är i förändring och inte fastnar i gamla arbetssätt bara för att vi ”alltid gjort så”.

– Det här hade aldrig gjorts förut. Vi visste i princip inget om covid. Jag fick starta arbetet från grunden, höfta fram det och ändra lite eftersom. Jag hade stor användning av att vara förtroendevald, och hade genom samverkansmötena koll på vad som hände i kommunen, säger hon.

Färre springande sjuksköterskor

Normalt är det 25 patienter per sjuksköterska i Umeå kommun. Nu berodde antalet på om patienterna hade covid eller ej. Så fort någon visade minsta symtom isolerades patienten och covidteamet tog över vården. Patienten vårdades av teamet fram tills att den visade negativt provsvar. På så sätt minskades risken för smitta.

–  Vi i hemsjukvården jobbar så annorlunda än de gör på sjukhus. De har en sluss, och kan kasta all skyddsutrustning på en gång. Det är mycket renare där än vad det är när vi kommer hem till någon patient. Många lever i misär. Det är svårt att hitta en ren yta att byta om på för att göra det säkert för patienten och oss, säger Moa Gullbrand.

Att skilja covidvården från övrig hemsjukvård gjorde vården mer personcentrerad. Teamet fick mer tid för patienterna, vars tillstånd gjorde att de fick mer tillsyn än annars.

– I vanliga fall kan det vara olika sjuksköterskor som kommer varje gång. Nu var det bara vi två till tre personer i teamet. Det ger en tryggare vård när patienten är i ett ännu skörare tillstånd än annars. Covid och provtagningen är som ett mörkt monster för många, säger Moa Gullbrand.

Säkrare för kollegorna

Personalen i covidteamet separerades helt från övrig personal. De fick egen bil och egen lokal. Genom att skilja på dem behövde inte alla i hemsjukvården anamma de nya arbetsuppgifter som kom med covid-19. Medan covidteamet tog dem, kunde kollegorna fortsätta jobba med sina vanliga uppgifter.

– Våra kollegor är så tacksamma. En del personal tillhör ju också riskgrupp eller har närstående som gör det. Även om man jobbar i vården vill man kanske inte riskera livet för jobbet, säger Moa Gullbrand.

Hon är stolt över att teamet gjort skillnad.

– Som skyddsombud känns det jätteviktigt att veta att det är uppskattat och att man gjort det säkrare för kollegorna.

Få covidsmittade

Moa Gullbrand vet inte en enda kollega i covidteamet som haft covid-19. Smittan har även varit låg bland hemsjukvårdens patienter i Umeå kommun. Av de 680 patienter som covidteamet provtagit i hemmet, har bara 11 varit smittade, säger hon. Det kan dock vara fler av hemsjukvårdens patienter som varit smittade, men som vårdats på sjukhus av annan anledning och där testats positivt för covid-19. Om de inte kommit hem igen under sjukperioden syns de inte covidteamets statistik.

– Vi har hållit smittan jättelåg. Jag hoppas att Umeå kommun gör mer omfattande statistik på detta. Det skulle vara jättekul att kunna se att den låga spridningen beror på teamet, säger Moa Gullbrand.

Jobba i team

Även hemtjänsten i kommunen hakade på teamkonceptet.

– Vi  märke direkt att det här kan vi använda fler gånger. Som att vaccinera inför influensan. Alla behöver inte göra allt jämt. Kontinuitet ger en bättre vård, säger hon.

Kan vinna femhundra tusen kronor

Nu är Moa Gullbrand nominerad till Vårdförbundspriset för sitt arbete med covidteam, och har chans att vinna 500 000 kronor.

– Det känns jättekul, verkligen! Om jag skulle vinna skulle jag lägga pengarna på utbildning. Jag är snart färdig distriktssköterska, men vill även läsa till barnsjuksköterska. Och såklart skulle jag bjuda mina fantastiska kollegor och chefer på en fest när covid har lagt sig!

Motiveringen

När pandemin kom tog hemsjukvården i Umeå, med Moa Gullbrand i spetsen, chansen att utveckla nya rutiner och arbetssätt för att ge covidsmittade i hemsjukvården en så bra och enhetlig vård som möjligt. Med ett särskilt covidteam och nära samarbete med hemtjänsten har man kunnat minimera antalet vårdkontakter och arbeta mer personcentrerat och patientsäkert. Att arbeta nytänkande och strukturerat i en svår stund har inte bara minskat smittspridningen och skyddat personal i riskgrupp, det har också inneburit mer fokus på patienten, ökad trygghet och bättre kontinuitet - och lett till att hemtjänst och hemsjukvård har ”hittat” varandra. En förhoppning är nu att detta arbetssätt kan leva kvar, vidareutvecklas och spridas till andra även efter att den akuta situationen lagt sig.

Fotnot: Vårdförbundspriset delas ut av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Prissumman är på 500 000 kronor och priset ska premiera medlemmar i Vårdförbundet som arbetar för en förbättring för patienter med hjälp av personcentrerad vård. Vinnarna tillkännages den 29 oktober klockan 14-16 på Vårdgalan, som direktsänds via Vårdförbundets Youtube-kanal och Facebook live. På galan utses även Årets studenthandledare och Årets vårdchef.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida