HIV

HIV

Torka aldrig tårar utan handskar. 1: Kärleken.?Jonas Gardell.?Norstedts 2012, www.norstedts.se, ISBN 978-91-1-304392-0

5 september 2012

I januari 1983 påstod Landstingsförbundet att man inte ens behövde diskutera ”bögpesten”, eftersom det var en sjukdom som fanns i Amerika och aldrig skulle drabba Sverige. Den 9 augusti samma år avled den förste aidsdrabbade på Roslagstulls sjukhus.?

I Jonas Gardells bok möter vi bland andra Rasmus som har lämnat sin fördömande hembygd Koppom, för ett förlösande liv i huvudstaden. Äntligen ska han få vara sig själv. Hemma blev han alltid hånad och retad. Men oerhört älskad av sina föräldrar, som ängslades över att han alltid var lite udda och aldrig passade in. Året är 1982 och han står med sin väska på Centralen i Stockholm och fascineras av rollspelet runt ”bögringen”, järnvägsstationens mötesplats. ?

I Stockholm möter Rasmus den lika udda Benjamin, som växt upp som Jehovas vittne, men äntligen tagit mod till sig och vågat erkänna sin homosexualitet. Deras liv tillsammans börjar och allt känns fantastiskt. ?

Men inte långt därefter dör deras vän Reine, plågad och ensam, i aids på Roslagstulls isolering. Ett biträde torkar hans tårar utan handskar, och får bannor av en upprörd sjuksköterska. P S-K

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida