”Homosexuella bemöttes vidrigt av sjukvården”

Jonas Gardell skriver i sin nya bok om homosexuellas villkor i Stockholm i början av 1980-talet. Den filmas också för tv och sänds under hösten. Två uppföljande böcker, Sjukdomen och Döden, kommer under våren och hösten 2013.

5 september 2012

När berättade du för dina föräldrar om din homosexua­litet??

— När jag var 15 år.

Hur tog de det??

— Min mors stora idol var Martin Luther King, hon kom från en frikyrka med stort socialt patos och för henne var det viktigt att kämpa för mänskliga rättigheter och värdighet överallt. Hon var en fantastisk kvinna. Pappa hade jag mindre kontakt med eftersom mina föräldrar var skilda och han hade en ny familj.

Hur är din syn på sjukvården kring hiv/aids??

— Sjukvården för 30 år sedan var förskräcklig i sitt bemötande av homosexuella! Vidrig! Man blev föraktfullt bemött, ofta felbehandlad, ibland vägrad vård. I dag är det oftast mycket bättre. Venhälsan i Stockholm, där jag själv gått, startade som ett alternativ där homosexuella läkare och skötare frivilligt arbetade för att för första gången någonsin behandla homosexuella patienter med respekt. Det är fortfarande en fantastisk avdelning.

Hur tacklar du själv rädslan för hiv??

— Använder kondom. Liksom alla borde göra.?Du har vänner som dött utdraget och plågsamt i aids.

Hur ser du på aktiv dödshjälp??

— Jag har ingen genomtänkt åsikt vad gäller aktiv dödshjälp, kanske för att jag själv inte varit i den situationen att jag måste ha det. P S-K

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida