Högre ingångslöner ökar nyrekryteringen på Akademiska

Högre ingångslöner ökar nyrekryteringen på Akademiska
Björn Eriksson, talesperson för studenternas löneuppror i Uppsala, är glad över att högre ingångslöner har lett till fler rekryteringar på Akademiska sjukhuset. Foto: Frida Nävemark

Akademiska sjukhuset har lyckats nyrekrytera och löneupprorets talesperson tror på bättre arbetsmiljö.

10 februari 2014

”En fantastisk seger”, sa Björn Eriksson, sjuksköterskestudent och talesperson för ”Inte under 24 000”, när Akademiska sjukhuset i Uppsala började betala 25 000 kronor i ingångslön till nyutexaminerade. Nu berättar Uppsala nya tidning att sjukhuset har lyckats rekrytera 100 nya sjuksköterskor.

Björn Eriksson är övertygad om att löneupprorets krav har bidragit till höjda löner och att det i sin tur gör att nyutexaminerade sjuksköterskor återigen börjar söka sig till Akademiska sjukhuset.

– Det är ingen slump att det blir möjligt att nyrekrytera samtidigt som ingångslönerna har höjts. Tidigare var Akademiska sjukhuset bland de tre sämsta sjukhusen i landet – nu är det snarare regel än undantag att en nyexaminerad sjuksköterska får över 25 000 kronor i månaden, säger han.

Kampen fortsätter

Enligt Björn Eriksson är 25 000 kronor en skälig första lön. Studenterna i löneupproret är nöjda, men det här betyder inte att Inte under 24 000-rörelsen anser att slaget är vunnet för evigt. Dels måste de bevaka att lönerna fortsätter att utvecklas. Dels finns det annat än ingångslönen att kämpa för.

– Vi har haft ett nationellt möte med 24K-rörelser i andra delar av landet i helgen och kampen för skäliga ingångslöner fortsätter absolut. I Uppsala kommer vi kanske ha ett annat fokus den närmaste tiden. Det finns fortfarande mycket att göra när det gäller arbetsmiljö och arbetsvillkor, säger Björn Eriksson.

Chans till förbättringar

Minskad arbetsbelastning är lika viktigt som skälig lön. Studenter som har praktiserat på sjukhuset har sett hur bristen på sjuksköterskor lett till stängda vårdplatser, överbeläggningar och därmed en alltför tung arbetsbörda. Nu har Björn Eriksson gott hopp om att det kan förändras.

– Nyutexaminerade sjuksköterskor som tidigare har återvänt till sina hemorter eller sökt sig till kommuner och till privata arbetsgivare söker sig återigen till Akademiska sjukhuset. Det innebär att fler vårdplatser kan öppnas och att arbetsmiljön förbättras.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida