Högst löner inom privat sektor

Högst löner inom privat sektor
Privatanställda tjänar mer, men glappet minskar till landstings- och kommunlönerna. Arkivbild: Colourbox

Men i procent ökade lönerna mer för Vårdförbundets offentliganställda medlemmar under förra året.

17 juni 2014

Jobbar du som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska på ett privat företag? Då tjänar du troligtvis någon tusenlapp mer i månaden än en person med samma jobb inom offentlig sektor.

Mindre ökning

Vårdförbundets statistik över fjolårets löneutveckling inom den privata sektorn är precis klar. Den visar att medellönen för privatanställda låg på 31 354 kronor för alla yrkesgrupper efter 2013 års lönerevision. Det är 1 850 kronor mer jämfört med medellönen inom offentlig sektor.

Samtidigt visar statistiken att löneutvecklingen i procent nästan var en hel procentenhet högre för anställda inom landsting och kommun. Det verkar som om pressen har ökat på den offentliga sektorn att konkurrera med bättre löner.

Brister i statistiken

Att privatanställda tjänar mer tror Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson framför allt beror på marknadskrafterna, att företagen får betala mer för bra personal.

– Jag tror också att det påverkar löneläget att cheferna inom den privata sektorn har större mandat att sätta lön, säger hon.

När det gäller lönestatistiken för Vårdförbundets privata medlemmar är det viktigt att känna till att den inte är heltäckande. Det är endast företag som är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, och som har fler än fem årsanställda, som rapporterar in löneuppgifter. Detta gör underlaget begränsat, vilket kan påverka utfallet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida