Omvårdnad

Årets bröstsjuksköterska värnar om relationer

Årets bröstsjuksköterska värnar om relationer
- Det ska vara lätt att nå mig för patienten, säger Jeanette Bäcklund, bröstsjuksköterska på Kirurgicentrum på Norrlands universitetssjukhus. Bild: Jonas Gunnarsson.

Jeanette Bäcklund får utmärkelsen för sin breda kunskap, stora värme och empati. Enligt Bröstcancerförbundet är hon en ovärderlig trygghet och fast punkt för sina patienter och deras anhöriga.

Vårdfokus fick tag på Jeanette Bäcklund när hon satt i bilen på väg från Umeå till Stockholm, för att ta emot sitt pris och prata inför ordförandena i alla bröstcancerföreningar i Sverige i lördags.

– Jag känner mig så hedrad och glad. Det är patienterna som valt mig, och det är för deras skull jag finns där, så jag kan inte tänka mig ett finare pris. När ordförande ringde och berättade blev jag alldeles tyst, för jag var helt oförberedd.

Jeanette Bäcklund är bröstsjuksköterska på Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Nu får hon alltså priset Årets bröstcancersjuksköterska, som delas ut av Bröstcancerförbundet i samarbete med Sveriges 32 bröstcancerföreningar på ordförandestämman.

En stund man aldrig glömmer

Jeanette Bäcklund träffar patienterna första gången när de ska få besked om att de drabbats av bröstcancer.

Motiveringen

”Med bred kunskap i kombination med stor värme och empati är Jeanette Bäcklund en ovärderlig trygghet och fast punkt för sina patienter och deras anhöriga. Hon skapar lugn och bygger tillit i allt från det omtumlande beskedet till att vara ett stort stöd under, och även efter, behandlingen.

Jeanette är inte bara en ovärderlig resurs för sina patienter utan också en viktig kraft i arbetet för en bättre bröstcancervård. Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus var med Jeanette i spetsen en av de första enheterna i landet som införde nationella Min vårdplan för patienter med bröstcancer, där ett extra fokus varit att tillgängliggöra den digitala versionen av Min Vårdplan till patienterna. Jeanette Bäcklund är en mycket värdig mottagare av Årets Bröstsjuksköterska 2021.”

Vad gör du då?

– Det är ett otroligt viktigt möte. Det här är en stund patienten aldrig kommer att glömma. Det har jag i tanken hela tiden, eftersom vi andra som sitter där har varit med om liknande samtal med andra patienter många gånger. Jag får jag inte glömma att ha just den här enskilda patienten i centrum. Vi skapar en relation som vi har kvar i massor med år.

Jeanette Bäcklund är kontaktsjuksköterska och skriver sedan in och ut patienten i samband med operationen, och träffar den igen när svaret på PAD-provet kommit tillbaka efter analys och patienten får reda på vilken behandling som ska bli aktuell.

– Alla bär olika erfarenheter av ordet cancer, och det väcker mycket reaktioner. Alla har olika ryggsäckar med sig och det är viktigt att tänka på. Vissa patienter har jag sedan kontakt med i fem år, och följer upp, andra ännu längre om de behöver.

Hur visar du att du finns där som stöd?

– Det är väldigt viktigt. Patienterna ska lätt kunna få kontakt med mig. De ska veta vart de ska ringa eller skicka meddelanden. Det sker på olika sätt. Det lättaste är att de ringer eller skickar meddelanden i 1177 eller i den digitala nationella vårdplanen. Vägarna ska vara korta till mig.

Smidigt att ta kontakt digitalt

Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus, med Jeanette Bäcklund i spetsen, var bland de första att införa Min vårdplan, den individuella vårdplan som Sveriges alla bröstcancerpatienter ska ha tillgång till sedan februari i år.

– Många patienter vill ha kontakt genom den digitala möjligheten och tycker att det är smidigt.

Vad ser du för hinder i din arbetsvardag för att kunna göra vården ännu bättre?

– I mötet med patienten så har vi ett fint arbetssätt i dag. Jag lyfte också fram under mitt föredrag att teamarbete är en förutsättning för bra cancervård. Det har vi verligen här. Men sett ur ett större perspektiv så är kompetensförsörjning ett problem här som överallt. Vi har ett behov av sjuksköterskor, kirurger, onkologer, patologer och mammografiläkare.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida