Hon covidtestar på egen mottagning
Jannicke Selberg längtade efter frihet och startade eget. Nu hoppas den tidigare bemanningssjuksköterskan att hennes sjuksköterskemottagning ska ge henne ett lugnare schema och en efterlängtad semester. Men hittills har det blivit tvärtom.
Det var i början av året som Jannicke Selberg hörde talas om fenomenet sjuksköterskemottagning med covidprovtagning och idén föddes. Ett par månader senare hade hon startat sin egen mottagning Valmea vård i Hudiksvall. Närmaste privata mottagning med testning ligger antingen en och en halv timme norrut i Sundsvall eller längre söderut i Gävle.
– Jag har drömt länge om att starta eget. I och med behovet av covidprovtagning öppnade sig en möjlighet och jag tog den. Jag ville inte behöva gå och ångra mig senare, säger Jannicke Selberg.
Drömmen är att få styra lite mer över sitt arbetsliv och att äntligen få ha sommarsemester med familjen. Under sina tre år som stafettsjuksköterska har hon jobbat hela somrarna, eftersom det har funnits bra uppdrag då. Förhoppningen är också att kunna få några sovmorgnar och lugna förmiddagar, i alla fall i början.
Men hittills har resultatet varit det motsatta. När Vårdfokus pratar med Jannicke Selberg gör hon sin sista vecka på ett bemanningsuppdrag på en vårdcentral, innan hon går in för fullt på sitt eget företag.
De första veckorna efter starten hade hon runt två uppdrag i veckan, som gick fint att kombinera med heltidsjobbet på vårdcentralen. Men de senaste veckorna har hon haft minst 20 uppdrag i veckan. Nästan varje lunchrast och kväll har hon fått ägna åt covidprovtagning, fakturor och kundsamtal.
– Planen var egentligen att starta upp när jag var färdig på vårdcentralen. Men det var så stor efterfrågan och högt tryck, så jag gjorde båda. Är man stafettsköterska är man van att göra mycket. Man är hungrig på mer hela tiden och vill testa, säger Jannicke Selberg.
– Nu ska det bli skönt att få kontrollera mina arbetstider lite mer. Jag inbillar mig att jag kommer jobba mindre. Men det kan lika gärna bli att jag jobbar dubbelt så mycket. Det som lockar är att få bestämma själv och ha lite mer frihet.
Hennes mottagning erbjuder antikroppstest, PCR-test och antigentest. I nuläget består kunderna framför allt av företag med anställda som gör jobb utomlands och behöver reseintyg, eller arbetsgivare som vill screena sin personal. Det är också många privatpersoner som behöver reseintyg för att kunna åka och titta till sina boenden utomlands.
Vad är en sjuksköterskemottagning?
En sjuksköterskemottagning, eller en sjuksköterskeledd mottagning, är egentligen som vilken vårdmottagning som helst, men det finns inte en läkare på plats. Sjuksköterskan jobbar självständigt inom sitt kompetensområde och kan utföra omvårdnadsåtgärder som rådgivning, stöd, omläggningar och provtagningar. Mottagningarna har kontakt med läkare, specialister och labb.
– Det är många som är friska och utan symtom, men som vill testa sig ändå. Då kan man betala för att göra det privat, i stället för att belasta regionerna som redan har det tungt och går på knäna, säger Jannicke Selberg.
Först fick hon ett erbjudande om att starta företaget via franchise, men Jannicke tyckte att hon klarade sig själv och tackade nej. I dag är Valmea vård anslutet till ett ackrediterat labb i Göteborg och samarbetar med en läkare som skriver reseintyg och är medicinskt ansvarig för kliniken.
– Många gånger förlitar man sig på läkare, och tänker inte på att man kan själv. Men det är mycket vi sjuksköterskor gör som vi inte behöver en läkare till. Det kan vara allt från såromläggning till provtagning. Vi behöver komma ihåg att vi också har en legitimation, säger Jannicke Selberg, som tror att fler sjuksköterskemottagningar kommer att startas framöver.
Trots att covid-19 just nu ger hennes levebröd, önskar Jannicke att pandemin ska gå över snart. När behovet av covidprovtagning stannar av hoppas hon kunna fokusera mer på behandlingar med fillers och botox, som förutom estetiska förändringar kan motverka till exempel migrän och extrema svettningar. Jannicke vill också samarbeta mer med nätföretag och erbjuda hälsoundersökningar genom blodprover. Ett kontrakt är klart med Werlabs, som hon kommer att ta prover åt framåt sommaren.
– Covid har gjort folk ännu mer hälsomedvetna och man vill veta hur kroppen mår. Jag måste ändra verksamheten med tiden. Efter covid kanske det finns ett annat behov. Annars kan jag alltid gå tillbaka till att bli stafettsjuksköterska. Jag kommer inte bli arbetslös. Jag är ju sjuksköterska.