Skyddsombudens dag

Hon ger andra skyddsombud mod att anmäla

Hon ger andra skyddsombud mod att anmäla
Anna Åström är huvudskyddsombud på Akademiska Sjukhuset, och även vice ordförande i Vårdförbundet Uppsala. Under de sju år hon har varit skyddsombud ser hon en positiv utveckling i hur skyddsombud betraktas av arbetsgivaren. Foto: Privat och Staffan Claesson.

Akademiska är det sjukhus som har flest pågående ärenden hos Arbetsmiljöverket just nu. "Jag försöker ge våra skyddsombud rätt förutsättningar för att kunna anmäla", säger Anna Åström, huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset i Uppsala, på skyddsombudens dag.

Akademiska sjukhuset har sex pågående ärenden hos Arbetsmiljöverket, efter så kallade 6:6a-anmälan från skyddsombud. De handlar bland annat om it-stress och brister i både fysisk och psykosocial arbetsmiljö på olika avdelningar.

Vad beror det på ni har gjort så många anmälningar?

– Vi har väldigt stora arbetsmiljöproblem generellt idag. De ärendena som anmäls vidare handlar ofta om sådana där våra chefer inte har mandat att agera, och där vi inte får gehör från våra politiker.

När anser du att ett ärende ska anmälas vidare till Arbetsmiljöverket?

– När vi står så långt ifrån varandra i förståelse kring vad problemen är. Det tar oftast par månader i dialog med arbetsgivaren först. Ibland förstår de inte riktigt vad arbetsmiljölagen innebär – vad de är skyldiga att göra.

Vad är det största och mest aktuella problemet?

– Att arbetsgivaren ställer för höga krav på personalen i relation till de resurser som finns. Våra medlemmar jobbar så mycket att de bränner ut sig.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Är arbetsmiljön sämre hos er än andra sjukhus tror du?

– Nej, det handlar inte om att vi har en sämre arbetsmiljö. Mer om att vi har gett våra skyddsombud rätt förutsättningar att våga anmäla.

Vad behöver skyddsombuden för att våga anmäla?

– En lätt väg in. Jag har varit huvudskyddsombud i sju år och har under den tiden arbetat fram ett material som underlättar. Det är ett dokument som arbetsgivaren numera känner igen, där vi också har samarbetat med de andra fackförbunden. Vi har försökt att förenkla det fyrkantiga språket och gör det enklare att skriva rätt.

Har du något positivt exempel på anmälan som gett goda resultat?

– Ja, vi har till exempel ett ärende som handlar om vår it-arbetsmiljö på operationsavdelningen. Den har varit pågående sedan 2019 men har resulterat i ett väldigt positivt arbete. Vi jobbar tätt ihop med arbetsgivare och numera är de mycket mer ”på” innan ett nytt it-system implementeras.

Sjukhus med fler än ett ärende hos Arbetsmiljöverket

Följande sjukhus har fler än ett pågående ärende hos Arbetsmiljöverket, efter en 6:6a-anmälan från skyddsombud. (sorterat efter antal ärenden)

Akademiska sjukhuset, Region Uppsala  6
Skånes universitetssjukhus, SUS, Region Skåne   5
Östersunds sjukhus, Region Jämtland Härjedalen   4
Lasarettet Ystad, Region Skåne     4
Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen    3
Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län   3
Centralsjukhuset Karlstad, Region Värmland      2
Norra Älvsborgs Länssjukhus, Västra Götalandsregionen          2
Sunderby Sjukhus, Region Norrbotten    2

Alla förtroendevalda i Vårdförbundet blir också skyddsombud – hur går rollerna ihop?

– För oss blir det väldigt naturligt. Våra villkorsfrågor, arbetsmiljöfrågor och skyddsombudfrågor går väldigt mycket hand i hand. Kan du jobba etiskt rätt mår du bra. Vi har sett mycket vinster med att jobba så här och det blir också tydligare för arbetsgivaren.

Blir det inte ensamt när samma person har båda rollerna?

– Vi är bra på att bygga nätverk inom våra verksamhetsområden. VI har alltid flera personer att bolla med i större nätverk i stället.

Varför tog du själv rollen som skyddsombud?

– Jag är anestesisköterska i botten, och blev väldigt irriterad på varför jag inte kunde utföra mitt jobb på ett bra sätt. Varför behövde jag sitta i den arbetsmiljön jag gjorde? Så kunde det inte vara. Jag tog kontakt med dåvarande styrelse i Uppsala och har sedan dess jobbat med de här arbetsmiljöfrågorna som jag brinner för.

Vad är det bästa med att vara skyddsombud?

– Att man får information tidigt, och får en bra dialog med sin arbetsgivare. Att hitta vägar fram till att arbetsgivaren ser en som tillgång och resurs, inte bara en motpart. Att vi ibland kan ha informella möten, tänka fritt tillsammans och komma fram till något som fungerar bra.

Vad önskar du dig och dina skyddsombudskolleger idag, på skyddsombudens dag?

– Att arbetsgivaren ser oss som den resurs vi är. För personalen är det ofta lättare att prata med sitt skyddsombud än med sin chef. Vi kan fånga upp problemen som finns och förmedla dem vidare.

Vad är en 6:6a-anmälan?

  • I arbetsmiljölagens paragraf 6:6a står det vad ett skyddsombud ska göra vid allvarliga arbetsmiljöproblem.
  • Först vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren med en tydlig skriftlig begäran om vilka problem som måste lösas.
  • Arbetsgivaren ska genast återkoppla och ge ett kvitto på att begäran är mottagen.
  • Arbetsgivaren har sedan 14 dagar på sig att komma med besked om åtgärder.
  • Om svaret från arbetsgivaren inte kommer i tid eller inte är tillräckligt kopplas Arbetsmiljöverket in och fattar beslut om föreläggande eller förbud.

 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida