Årets studenthandledare

Hon hjälper studenter känna sig trygga i psykiatrin

Hon hjälper studenter känna sig trygga i psykiatrin
Christina Santala Häggemark prisas som bästa studenthandledare 2021. Bild: Privat

Ödmjukhet är Christina Santala Häggemarks ledord. Därför möter hon varje sjuksköterskestudent som en jämlik. Vissa är nervösa över vfu på psykiatri-iva, men Årets studenthandledare kan konsten att lugna.

Mitt i prisregnet på Vårdgalan på Oscarsteatern i fredags fanns en mycket stolt studenthandledare. Christina Santala Häggemark har arbetat 14 år på psykiatri-intensiven, piva, på Karolinska universitetssjukhuset och är huvudhandledare för alla studenter på avdelningen.

Varje termin handleder hon själv också 4-5 sjuksköterskestudenter på termin fyra.

Många sjuksköterskestudenter som kommer till psykiatri-iva är lite oroliga. Det är där de mest akut sjuka vårdas.

Christina Santala Häggemark berättar att studenterna undrar vad de ska möta och har många bilder med sig från media om ”tokiga”, ibland våldsamma, patienter.

– Jag börjar mitt uppdrag med att ge dem så mycket trygghet som möjligt. Då kan de börja slappna av och ta till sig kunskap på sin vfu, säger hon.

Tillfälle att lyssna på patienterna

Studenterna tror ibland att patienterna ska vara farliga och opålitliga.

– Det de möter är människor som drabbats en svår sjukdom. Det finns så mycket stigma och kring psykiatrisk sjukdom och schizofreni. När studenterna får tillfälle att lyssna på patienternas historier och ser personen bakom sjukdomen får de ett helt nytt perspektiv. I slutet av vfu brukar de säga att det här var ju inte alls så farligt.

Men hon är samtidigt den första att vara medveten om att de akuta psykotiska tillstånden kan innebära att patienterna är paranoida, läser av fel och misstolkar omvärlden.

– Här behöver vi ligga steget före, för att undvika jobbiga situationer. Det förmedlar jag till studenterna. Vi ska inte heller gå in ensamma på salarna, utan alltid ha sällskap.

Ödmjukhet och respekt

Ödmjukhet, respekt och professionalitet är hennes signum, står det i motiveringen till priset.

– Jag är inte förmer än patienten, och inte heller studenten, utan försöker möta studenten där hen befinner sig. Jag har mer erfarenhet, men nu kommer någon och fyller i, i den ständiga lärandeprocessen. Jag är ödmjuk inför livet och mitt uppdrag som sjuksköterska.

Hon berättar att hon utgår ifrån filosofen Sören Kierkegaards uttryck All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa.

– Det är mitt sätt att möta omvärlden. Jag vill arbeta personcentrerat, vare sig det är med patienterna eller studenterna. Om studenten kanske är lite svag brukar jag fokusera på resurserna och tillsammans förstärker vi dem, för först behöver man få självförtroende. Sedan tar vi tag i det svagare.

 Hur känns det att få priset?

– Overkligt! Jag är hedrad och smickrad. Vad härligt, då har jag gjort något bra! Studenter är blivande kollegor, jag trivs oerhört bra med dem, de är mycket inspirerande.

Hit till piva kommer studenter från Röda korsets högskola och Karolinska institutet. Själv började hon som skötare och utbildade sig till sjuksköterska för att börja direkt inom psykiatri-iva.

– Jag har alltid känt att jag vill vara hos de här människorna, som mår så psykiskt dåligt.

Skrev magisteruppsats

Sedan har hon fortsatt studera till psykiatrisjuksköterska och skrivit magisteruppsats. Följt av fler högskolepoäng för lärare och handledare.

– Det hjälper mig med studenterna, att anamma det akademiska tänket. Tillsammans vill vi försöka bemöta patienternas behov, genom att länka teori till praktik.

Priset för bästa studenthandledare är 25 000 kronor.

Från prismotiveringen:

”Genom att skapa trygghet och varsamt locka fram sina studenters kapacitet hjälper hon dem till självständighet samtidigt som hon också väcker intresse hos dem, för en psykiatrisk vård som kan kännas utmanande för många. Christina Santala Häggemark är den typ av handledare som alla studenter skulle behöva”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida