Vårdgalan

De blev vinnare på årets vårdgala

De blev vinnare på årets vårdgala
Glada pristagare på Vårdgalan firar vinsten: Thérèse Garthman, Gunilla Berg, Moa Gullbrand, Christina Santala Häggemark och Ulrica Nilsson. Foto: Ulf Huett

Sjuksköterskan och professorn Ulrica Nilsson tilldelas Vårdförbundspriset 2021 för det digitala verktyget RAPP. Men alla nominerade blev vinnare på den digitala galan, där prispengarna fördelades mellan de tre finalisterna. Även Årets vårdchef och Årets studenthandledare prisades.

29 oktober 2021

Vårdgalan hölls på Oscarsteatern i Stockholm under fredagseftermiddagen.

– Här skramlar tomt, sade konferencier Jacke Sjödin, som även agerade underhållare med egensnickrade sånger om nedskärningar inom sjukvården och pandemins samhällspåverkan.

Desto fler följde prisutdelningen digitalt. Cirka 200 användare streamade galan via länk och sociala medier, och bakom varje skärm dolde sig sannolikt ett stort antal kollegor till de nominerade och andra medlemmar i Vårdförbundet.

En av de arbetsgrupper som samlats på annan ort var personalen inom hemsjukvården i Ronneby kommun som kunde glädjas med Gunilla Berg, som mottog pris som Årets vårdchef.

Gunilla Berg blev Årets vårdchef. Foto: Ulf Huett

– Jag är jättestolt och glad. Det här bevisar att vi är på rätt spår när det gäller att ge nära och personcentrerad vård till medborgarna. Det är ett erkännande till sättet vi arbetar på där varje medarbetares kompetens och engagemang bidrar. I framtiden är vi färre som ska ge vård till fler och då måste vi bli effektivare, säger hon till Vårdfokus medan fotoblixtarna lyser upp scenen.

Ger priset dig större självförtroende som chef?

– Absolut. Det stärker förstås även mitt engagemang så att jag kan se nya möjligheter.

Under galan visades digitala hälsningar från bland andra Drottning Silvia, socialminister Lena Hallengren och företrädare för ett flertal internationella organisationer. Alla uttryckte stolthet över den kamp som vårdpersonal bedrivit på sina arbetsplatser under pandemin. Enskilda medlemmars personliga initiativ lyftes fram i filmsnuttar, bland dem årets skolsköterska Anette Odder på Naturbruksgymnasiet i skånska Bollerup.

– Det har varit ett tungt år med stora påfrestningar och utmaningar, sorg men också glädje, sade Vårdförbundets vice ordförande Ragnhild Karlsson.

En av de nominerade till Vårdförbundspriset hade en direkt koppling till pandemin: covidteamet i hemsjukvården i Umeå kommun som letts av sjuksköterskan Moa Gullbrand, som belönades med 100 000 kronor.

Therése Garthman, kirurgsjuksköterska som infört bedside-avstämning på avdelning 350 på Östra sjukhuset, tilldelades 150 000 kronor.

Men professorn och sjuksköterskan Ulrica Nilsson blev den stora vinnaren. Tillsammans med ett forskarteam har hon utvecklat appen RAPP, där patienter som genomgått dagkirurgiska operationer svarar på frågor om sitt mående veckorna efter att de skickats hem. De kan också få kontakt med en sjuksköterska inom 24 timmar, något som skapar trygghet enligt pristagaren.

Ulrica Nilsson fick Årets Vårdförbundspris. Foto: Ulf Huett

– I dagens sjukvård lämnar vi patienterna åt sig själva och till starka anhöriga. Jag tror stenhårt på digital utveckling för att öka tillgängligheten, säger hon.

Checken värd 250 000 kronor ska användas till utveckling och drift av appen, som hittills varit efterfrågad i verksamheter men varit svår att implementera i den offentliga vården på grund av tekniska och juridiska aspekter.

Öppnar det här priset nya dörrar?

– Ja, det tror jag. Uppmärksamheten är jättebra. Nu kommer det dessutom en ny version där man bland annat loggar in med bank-id, säger Ulrica Nilsson.

Har du fler digitala satsningar på gång?

– Ja, nästa projekt handlar om att upptäcka kognitiv svikt hos äldre i samband med kirurgiska operationer.

Priset till årets studenthandledare tilldelas psykiatrisjuksköterskan Christina Santala Häggemark och rekryteringspriset gick till Team support och utbildning avdelning Skåne.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida