Forskning

Hon slår ett slag för kultur på arbetstid

<strong>Hon slår ett slag för kultur på arbetstid</strong>
"Kulturella aktiviteter på jobbet kan vara ett sätt att tanka ny energi", säger Christina Grape Viding. Foto: Leni Weilenmann

Linedance, målning och chokladprovning på jobbet gav oväntade resultat. Sjukvårdspersonal blev inte bara avstressade, utan började se varandra som människor, över professionsgränserna, visar en ny avhandling.

Sjuksköterskan Christina Grape Viding menar att det inte är konstigare att få en kulturell upplevelse på arbetstid, än annan friskvård.

– Vi människor har i alla tider haft ett behov av att vara kulturella. Vi målar, dansar och spelar teater. Det behöver inte vara så märkvärdigt när man genomför det på jobbet. Amatörnivå fungerar bra, säger hon.

Hennes forskning tyder på att kulturaktiviteter kan öka trivseln i en arbetsgrupp, något hon tycker är tänkvärt för chefer i vården.

– Personalen blev mer avstressade, kunde skratta tillsammans och mötas utanför rollerna i olika yrken och se varandra som personer.

Tre vårdcentraler deltog

I sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet har hon studerat effekterna av att delta i olika kulturella aktiviteter – där kultur är definierat som ett bredare begrepp, med aktiviteter som stimulerar sinnena. Några exempel var sånglektioner, linedance, teaterimprovisation, målning, ritning och musikal, men även choklad- och ostprovning, bakning och qigong.

I studien med sjukvårdspersonal på tre vårdcentraler deltog de som ville i olika kulturaktiviteter på arbetsplatsen en gång i veckan under tio veckor. En vårdcentral valde dock att göra samma aktivitet hela perioden, qigong. Sammanlagt deltog 93 personer i olika yrken, bland annat läkare, fysioterapeuter och administrativ personal. Av dessa blev 21 personer intervjuade.

– Resultatet visade att kulturaktiviteterna hade fysiologiska effekter, var avstressande och förbättrade relationerna på arbetsplatsen, ökade deras tillit, säger Christina Grape Viding.

”Avstressad personal ger bättre vård”

Hon tror att kulturaktiviteter är försvarbara även ekonomiskt.

– Vårdpersonal i dag är så pressade. De är inte maskiner. Om kulturella aktiviteter på jobbet blir en stund då de skrattar tillsammans och ser varandra som likar, så tankar de ny energi. När vårdpersonal mår bra själva, kan de ge bättre vård, än om de är slutkörda.

I en annan studie i avhandlingen fick en grupp med utmattade, sjukskrivna kvinnor på fyra vårdcentraler ta del av en kulturpalett, med teater, musikalshow, dans, röstövningar, film och mindfulness en gång i veckan under tre månader.

Studiens resultat tyder på att kvinnornas symtom på utmattning minskade, de lärde sig att urskilja och sätta ord på känslor och känna ökad tillit och samhörighet. Självskattad hälsa ökade också.

Här kan du läsa avhandlingen: Cultural activities and health. Singer, patient and healthcare staff perspectives. From feelings to biology.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida