Innovation

Hon utvecklar idéer för att förbättra samhället

Hon utvecklar idéer för att förbättra samhället
Lisabet Lindbäck är van vid prisceremonier. 2020 fick hon Queen Silvia Nursing Award och nyligen belönades hon med 25 000 kronor för idén till en patientanpassad journal-app. Foto: Yanan Lee.

En journal-app med tillgängligt språk och filmade promenader i demenssjukas hemtrakter. Sjuksköterskan Lisabet Lindbäck har på kort tid prisats för två digitala vårdinnovationer. ”Jag försöker förändra och förbättra när jag stöter på problem” säger hon.

Lisabet Lindbäck jobbar till vardags med vårdplanering och samordning av nära vård i Sundsvalls kommun. Det är också det området hennes idéer rör sig inom.

– På fritiden pluggar jag mastersprogrammet i folkhälsovetenskap. Det handlar mycket om jämlik hälso- och sjukvård. När jag läste till sjuksköterska ville jag bidra till en bättre vård, nu vill jag vidga det och se hur man som sjuksköterska kan påverka på en samhällsnivå, säger Lisabet Lindbäck till Vårdfokus.

Lisabet Lindbäck jobbar med planering och samordning av nära vård i Sundsvalls kommun. Foto: Privat.

Nyligen vann hon en lokal innovationstävling som utlysts av företaget Bizmaker. Idén hon skickat in beskrev en ny typ av journal-app, som språkligt riktar sig mer till patienter än sjukvårdspersonal. Priset är ett stipendium på 25 000 kronor.

– Alla kan ju numera läsa sin journal via 1177. Tanken med det var att göra patienterna mer delaktiga. Men eftersom journalanteckningarna riktar sig till vårdpersonal är min erfarenhet att det skapar ännu mer förvirring hos patienterna. Jag föreslår ett tillägg i journalsystemet med ett mer tillgängligt språk där patienterna också kan bidra med önskemål och information till vårdgivaren.

Tror du att idén går att förverkliga?

– Tja, allt är möjligt eftersom varje region upphandlar sitt eget journalsystem. Men jag förstår ju att det är en stor sak att göra ett sådant här tillägg. Det jag tycker är roligast med priset är att vi som jobbar i vården lyfts upp, det kan bli en påminnelse till företag som utvecklar till exempel journalsystem att ta till vara vår erfarenhet och våra idéer.

Vilka reaktioner har du fått från din arbetsgivare?

– De vill jättegärna att jag ska vara med i framtida utveckling och upphandling. Det är synd att det finns så lite tid för idéutveckling inom sjukvården. Man har fullt upp att lösa schemaraden för dagen.

2020 tilldelades du Queen Silvia Nursing Award för en annan digital innovation. Berätta!

– Det var en app med filmade promenader som anhöriga skulle kunna göra i demenssjukas hemtrakter. Kanske där de gick som små. Det kan skapa delaktighet för både anhöriga och patienter. Tyvärr var det ingen av partnerorganisationerna som ville förverkliga den.

Det låter som något var och en kan göra själv?

– Ja, det går ju att ladda upp sådana filmer på Youtube. Problemet är kanske att alla demenssjuka inte har med sig Ipads eller liknande på boendet. Det blir lite orättvist. Man borde köpa in surfplattor, men det är nog svårt eftersom det är ständig brist på pengar.

Båda dina prisade idéer rör digitalisering. Är det något du brinner för?

– ­Jag tycker att digitaliseringen är lite eftersatt inom vården. Det finns så mycket smarta lösningar i övriga samhället. Här i Sundsvalls kommun dokumenterar man fortfarande på papperslappar som sätts i pärmar inom hemsjukvården. Där skulle jag vilja bidra till att snabba på utvecklingen och även underlätta för äldre att påverka.

Har du kommit på fler uppfinningar?

– Nej, men jag vill förbättra samhället på alla plan. Jag försöker se möjligheter till förbättring och förändring när jag stöter på problem. Det är lätt att känna att allt är hopplöst när man kommer ut i en verksamhet, men jag vill behålla gnistan.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida