Student

”Jag känner mig dragen till livets början och livets slut”

”Jag känner mig dragen till livets början och livets slut”
Caroline Bjarnevi är student vid Röda korsets högskola. Foto: Privat.

En kombinerad digital och fysisk bok, fylld med minnen, berättelser och musik ska ge patienter med demens samhörighet och minska ensamheten. För den innovationen prisas sjuksköterskestudenten Caroline Bjarnevi från Röda korsets högskola med Queen Silvia nursing award.

Hur ska minnesalbumet användas?

– Idén är enkel. Det är ett personligt och anpassat minnesalbum med möjlighet att spela in musik, en egen inläst berättelse eller ett minne till utvalda foton. Att visa bilder och foton som personen känner igen kan göra det lättare att minnas och förstå. Musik kan även påminna och väcka minnen om händelser och relationer som man upplevt och det vill jag genom denna bok plocka fram och främja. Den är även tillgänglig dygnet runt, vilket kan skapa en känsla av samhörighet och minska ensamheten. 

Hur kom du på det här?

– Jag nattade mina två yngsta barn och vi lyssnade återigen på samma Astrid Lindgren-bok. Då tänkte jag på min mans älskade morfar Lasse. Sen började jag spinna vidare på idén och skickade samma kväll in en ansökan. 

Har du tillverkat något exemplar?

– Nej, tyvärr. Men det vore en väldigt kul att få kontakt med någon som är bra på att förverkliga idéer. 

Hur blev du intresserad av demensvården?

– Jag har alltid älskat att umgås med de äldre i min närhet och har spenderat mycket tid med min farmor och min mans mormor och morfar. Jag vet egentligen inte var jag kommer att arbeta men mitt första mål är att jobba inom palliativ vård. Och längre fram neonatalvården. Livets början och livets slut, dit känner jag mig dragen. Men jag är så nyfiken på så mycket. Jag vill få ge av mitt hjärta i vården, och att få ge de allvarligt sjuka en fin sista eller första tid i livet är något jag tror passar mig. 

Blir du ännu mer motiverad att börja jobba efter den här utmärkelsen? 

– Utmärkelsen är en stor ära! Jag ser så mycket fram emot allt den kan ge mig och kommande möten med olika samarbetspartners och andra stipendiater. Det är väldigt spännande! Så självklart blir jag motiverad till att komma ut och arbeta. 

Prissumman är 60 000 kronor. Har du hunnit fundera på vad du ska göra för pengarna? 

– Nej, för mig var pengarna väldigt sekundära. Det är jätteroligt såklart och efter tre år som student med fyra barn så finns det såklart hål att stoppa dem i. Kanske ett sommarlov med barnen innan arbetslivet tar vid, en resa med familjen eller investera dem så att de växer.

Fotnot. Queen Silvia Nursing Award är ett årligt pris till sjuksköterskor och sjuksköterskorstudent som skickar in idéer om hur äldre- och demensvården kan förbättras. Priset instiftades av Swedish Care International och Forum For Elderly Care. Caroline Bjarnevi är den nionde svenska vinnaren, och i år finns även vinnare från Finland, Polen, Tyskland, Litauen, USA och Brasilien.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida