Intervjun

Hon vill förhindra att trauman går i arv

Hon vill förhindra att trauman går i arv
Barnmorskan Maria Hogenäs på besök hemma i Sverige. Foto: André de Loisted

På Panzisjukhuset i Kongo vårdas kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Svenska barnmorskan Maria Hogenäs utvecklar förlossnings­vården med respekt för den födande kvinnans inneboende kraft. ”Det vi gör på Panzi är ett fredsarbete, det kan ge positiva effekter för generationer framöver.”

Maria Hogenäs minns tydligt känslan hon fick när hon besökte Panzi första gången 2015.

— Deras holistiska arbetssätt talade verkligen till mig, den fina och respekt­fulla vården satt liksom i väggarna. Det var som om allt jag gjort tidigare i livet lett mig hit, och att jag nu hittat hem.

2016 fick hon Vårdförbundets stora pris för sitt personcentrerade arbetssätt med utrikesfödda kvinnor. Nu ska hon under två år utveckla förlossningsvården på Panzi, ett sjukhus specialiserat på kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld. Projektstarten var i mars 2020, precis när coronapandemin började bryta ut i världen.

Om Maria Hogenäs

Ålder: 61 år.
Bor: I Lund, men just nu i Kongo.
Gör när jag inte jobbar: Dricker te eller försöker få elen att funka i mitt hus.
Drömmer om i framtiden: Att en god förlossningsupplevelse ska vara ett mått på en bra värld.
På nattduksbordet: Foto på Alma och Adam, mina barn.
Favoritplats på jorden: Mälarhusens stränder på Österlen.

— Jag kom till Kongo i sista minuten, för längs hela resan stängdes gräns efter gräns efter mig, det var en väldigt märklig känsla.

Kongo var just då förskonat från pandemin, men det dröjde inte länge innan de första fallen kom. Panzi hade börjat förbereda sig med att strukturera om den fysiska miljön och inrätta intensivvårdsplatser. I ett sammanhang där man å ena sidan kan ha datortomografi men å andra sidan brist på rinnande vatten, var pandemin ytterligare en utmaning.

Panzisjukhuset i Kongo
En viktig del av projektet är att fortbilda Panzis barnmorskor. Foto: Privat

Fortbildar barnmorskorna

Parallellt med ständiga coronaanpassningar har Maria Hogenäs trots allt kunnat utföra sitt arbete i projektet. Finansieringen via Postkodstiftelsen har inneburit ett tillskott av material och utrustning, allt från pilatesbollar till ultraljudsapparater och upplivningsbord för nyfödda.

Störst fokus ligger dock på att fortbilda Panzis barnmorskor, vars utbildningsnivå i de flesta fall är mycket låg.

— De behöver få mer praktisk erfarenhet. Men vi utvecklar också en mer individuellt anpassad vård, där den födande kvinnans upplevelse är i fokus. Det handlar också om att bibehålla den normala förlossningen normal, att man utgår från kvinnans egen kraft och egna möjligheter.

”Det är en form av fredsarbete, helt enkelt.”

Maria Hogenäs, barnmorska

Sexuella övergrepp

En sak som komplicerar arbetet är att många av kvinnorna är svårt traumatiserade av sexuellt våld med starka känslor av skam, rädsla och kanske motvilja för den egna kroppen och det barn som växer i den. För att inte tala om att underlivet kan vara söndertrasat av svåra övergrepp. Här behöver man som barnmorska gå mycket försiktigt fram, och låta kvinnan styra takten.

— En vaginal undersökning måste vara individualiserad där kvinnan själv får guida barnmorskans händer. Hela sammanhanget runt omkring är också betydelsefullt — det ska vara en lugn miljö, kvinnan ska känna sig helt trygg och lyssnad på.

Forskning visar att barn kan ärva ett trauma de inte själva upplevt, men också att mammans förmåga att älska växer om den nyfödda får ligga hud mot hud. Därför är anknytningen mellan mamma och barn en mycket viktig pusselbit i Maria Hogenäs arbete. Barnet placeras hud mot hud upp till två timmar direkt efter förlossningen, även vid kejsarsnitt.

Fredspristagare grundade Panzi

  • Panzisjukhuset är kanske mest känt för doktor Denis Mukwege, vinnare av Nobels fredspris 2018, och hans insatser för kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld i krigets Kongo.
  • Panzi är ett referenssjukhus med inriktning på våldtagna kvinnor och barn. Man erbjuder även allmän mödra- och förlossningsvård och annan sjukvård.

— Det här är nog en av de mest lyckade satsningar vi gjort på Panzi, eftersom det har en sådan enorm påverkan på både barn och mamma, och på lång sikt även hela samhället. Det är en form av fredsarbete, helt enkelt.

Lokalt snickrad förlossningspall

Smyrnakyrkan i Göteborg har bidragit med pengar till en annan viktig insats i Panzi, en ny typ av förlossningsrum. I nuläget har sjukhuset en sal för värkarbetet, och när krystvärkarna börjar får man flytta till en annan sal. Detta görs för att spara utrymme, men blir samtidigt oerhört påfrestande för den som ska föda. Det nya rummet är målat i lugna färger och har en egen liten uteplats som kvinnan kan röra sig i under värkarbetet.

Här finns också utrustning för att underlätta upprätt födande, som pilatesboll och en förlossningspall gjord av en lokal snickare. Om denna modell visar sig vara bra kan det bli fyra liknande förlossningsrum inom en snar framtid.

— Samma barnmorska finns med under hela förlossningen, och kvinnan kan även ha anhöriga hos sig vilket är något helt nytt. Det blir en trygg och lugn helhetsupplevelse där det kroppsegna oxytocinet kan flöda, säger Maria Hogenäs.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida