Omvårdnad

Hon vill höja yrkets status med fotoprojekt

Hon vill höja yrkets status med fotoprojekt
Sara Strand, sjuksköterska i Eksjö, vill lyfta sjuksköterskans profession genom ett fotoprojekt som fått mycket uppskattning i sociala medier. Foto: Sara Strand.

Hallå där, Sara Strand, sjuksköterska på kardiologen på Höglandssjukhuset i Eksjö, som hyllar sjuksköterskor i ett uppskattat fotoprojekt. Hur kom du på idén?

– Jag scrollade på instagram och såg en sån här bild i engelsk version och fick en feeling att det här måste jag göra, fy fasen vad coolt. Jag hade precis sagt upp mig från min gamla tjänst på kvinnokliniken och tänkte att det här kan bli det sista jag gör med kollegorna där.

Vad sa de när du frågade dem?

– Det var inga problem att få folk att ställa upp. Några blev sjuka så jag fick ragga lite folk från andra avdelningar, några gamla kollegor. Och ett par stycken ville inte vara med först, men när de läste texten så ändrade de sig direkt.

– Det är två barnmorskor som är med på bilderna också – när man säger kvinnokliniken tänker folk mest på att föda barn, men vi gör alla så mycket annat där också. Jag jobbade på vårdenheten, där vi ju har hand om patienter efter missfall, aborter, infektioner i underlivet och annan kvinnohälsovård.

Vad vill du visa med bilderna?

– Jag vill verkligen lyfta fram sjuksköterskans roll. Kan det här hjälpa till att belysa det vi gör och höja yrkets status vore det bra. 2020 skull vara sjuksköterskans och barnmorskans år, och det kan man väl säga att det verkligen blev. Det här är alla sjuksköterskans arbetsuppgifter komprimerade, hela vår profession på tre blad. Vi är ännu viktigare nu när varenda avdelning har besöksförbud. Det är en saknad hos många av oss att anhöriga inte får vara med, att patienter ska behöva gå igenom behandlingar och undersökningar, ibland hemska saker, utan stöd från dem.

Vad har du fått för reaktioner?

– Bara positiva, det har tagits emot så himla fint. Jag har fått påstötningar från vårdlärare som kontakta mig och vill dela bilderna i sina klasser. Man pratar ju tidigt på sjuksköterskeutbildningen om att det är vi som är spindeln i nätet. Det stämmer verkligen, sjuksköterskan är den som håller i alla trådarna och jobbar runt hela patienten.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida