hälsa

Hon vill locka kåren till löparspåren

Hon vill locka kåren till löparspåren
Sjuksköterskan Johanna Ulfvarson hoppas få med sig fler kollegor ut i löparspåret. Foto: Privat

För att kunna ta hand om andra måste vi först ta hand om oss själva. Det är budskapet från Svensk sjuksköterskeförening som under en månad framåt vill få sjuksköterskor över hela Sverige att flåsa, kuta, lufsa och ha roligt tillsammans.

I dag, fredag, startar ett virtuellt lopp – sjuksköterskor springer för hälsa och liv. Det är Svensk sjuksköterskeförening som för andra året i rad kallar kåren till löparspåret.

Deltagandet sker via en app där du kan registrera dig individuellt eller tillsammans med andra som ett lag. Sedan springer du när du vill, hur du vill, under en månad framåt och registrerar din aktivitet i appen. Där kan du även anta olika utmaningar, inspireras av andra och se statistik över hur du själv eller ditt lag presterat.

Förra året deltog drygt 700 sjuksköterskor som sprang nästan 500 mil tillsammans, berättar Johanna Ulfvarson, en av initiativtagarna.

– Men vårt budskap är det viktigaste. När det kommer till själva löpningen så har vi sagt att man får gå, springa på löpband eller göra precis som man vill.

Du är viktigast

Det Svensk sjuksköterskeförening vill lyfta och förmedla med det virtuella loppet är att sjuksköterskor behöver ta hand om sig själva för att kunna göra ett bra jobb.

Johanna Ulfvarson springer helst i skogen och laddar energi från både löpningen och naturen. Foto: Privat

– Budskapet är lite som när du sitter på flygplanet och blir ombedd att sätta syrgasmasken på dig själv först, innan du hjälper någon annan. Vi vill också skapa en möjlighet för sjuksköterskor att göra något lättsamt och roligt tillsammans, säger Johanna Ulfvarson.

Själv hittade hon till löpningen för några år sedan och uppskattar enkelheten i att bara kunna dra på sig ett par löparskor och sticka ut. Helst springer hon i naturen. Gärna med en podd eller en bra bok i öronen. När hon hittat takten och andningen tänker hon inte på något annat.

– Jag kan inte hålla på och älta och tänka på saker när jag springer. Jag dras in i en annan värld och kommer tillbaka med samma känsla som jag får av att sova gott en hel natt. Det är de här endorfinerna som slår till, jag mår så bra, säger hon.

Pandemin har gjort frågan om sjuksköterskors hälsa och liv viktigare än någonsin förr, anser Johanna Ulfvarson. Sjuksköterskor har länge försökt få fram budskapet att arbetssituationen och arbetsmiljön på många håll i vården är på gränsen till ohållbar. Under pandemin har det blivit ännu tydligare hur mycket tid och energi sjuksköterskor ger av sig själva till andra.

Älskar sitt yrke

– Man får så mycket tillbaka från patienterna. Men vi ser samtidigt hur sjukskrivningarna ökar, utbrändhet, sjuksköterskor som säger upp sig och inte vill komma tillbaka till yrket på länge. Det är en förfärlig utveckling för vi vet att alla sjuksköterskor egentligen älskar sitt yrkesval.

Sjuksköterskor springer för hälsa och liv

  • Svensk sjuksköterskeförening bjuder in till ett virtuellt lopp som pågår mellan den 20 augusti och den 20 september.
  • Du hittar mer information på hemsidan Sjuksköterskor springer. Och här hittar du appen där du registrerar din anmälan och dina resultat.
  • Deltagandet kostar 25 kronor.
  • Fjolårets lopp startades för att uppmärksamma sjuksköterskans år 2020. Från början var det tänkt som en budkavle från norr till söder, men fick styras om till ett virtuellt lopp när pandemin kom emellan.

Hon hoppas att upplevelser och intryck under pandemin kan få samhället och beslutsfattare att vilja satsa ännu mer på yrkeskåren. Samtidigt är det hög tid för sjuksköterskor att inte bara tänka på andra utan också på sig själva, kanske genom en löptur med arbetslaget.

– Jag vill uppmuntra folk att anmäla sig, ta chansen, gå ihop i lag och springa utan krav på någon prestation. Det viktigaste är att springa för sin egen skull och med stolthet visa upp att vi är sjuksköterskor, säger Johanna Ulfvarson.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida