meddelarskydd

Hot om straff gör att färre vågar slå larm

Hot om straff gör att färre vågar slå larm

Flera fackförbund, däribland Vårdförbundet, uppger att det har blivit allt vanligare att personal och skyddsombud bestraffas om de påtalar missförhållanden. Det har lett till en tystnadskultur.

SVT:s Uppdrag granskning har ställt frågor till 48 fackförbund inom LO, TCO och SACO. Av de 35 som svarat uppger åtta att rädslan för att påtala missförhållanden har ökat de senaste åren. Detta trots att personal inom offentligt finansierad verksamhet har meddelarskydd, vilket innebär att arbetsgivaren varken får bestraffa eller ta reda på vem som lämnat uppgifter till medier.

Vårdförbundet och ytterligare fem fackförbund uppger att antalet medlemmar som bestraffats på olika sätt för att de påtalat missförhållanden har ökat.

– Vi upplever att det är svårare att få både medlemmar och förtroendevalda att vara med i media. Det säger någonting. Man vågar inte riktigt, vilket skapar en tystnadskultur som är förödande. Det skapar en otrolig stress och jag har kollegor som valt att lämna arbetsgivaren till följd av det, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till SVT.

Vårdfokus har tidigare skrivit om att arbetsgivarna gjort stora förändringar under pandemin — som förflyttningar, schemaändringar och indragna semestrar — många gånger utan dialog med facket. Det har lett till ett sämre samarbetsklimat och fler tvisteförhandlingar.

Det gör skyddsombuden extra utsatta. SVT:s undersökning visar att i åtta fackförbund har repressalier mot skyddsombud ökat under de senaste fem åren. Det ligger i linje med en tidigare granskning i Vårdfokus som visade att var tionde skyddsombud i Vårdförbundet har utsatts för kränkningar och hotfullt beteende från sina chefer. En del pressas att avsäga sig rollen genom att de får sämre löneutveckling, blir utfrysta eller hotas med omplacering eller uppsägning.  

Uppdrag gransknings program ”Håll käften och lyd” sänds på SVT1 klockan 20.00 ikväll (3 mars), men finns redan nu att se på svtplay.se.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida